nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

De Mallorca a Prada de Conflent, amb l'OJIPC

nurukundo2005 | 11 Agost, 2008 22:50 | facebook.com google.com

Si s'hagués de fer molt de cas al format amb què certes pàgines informen sobre determinades activitats culturals, causaria moltes sorpreses el fet de comprovar-ne el contengut veritable.

És el cas de la pàgina que informa sobre les Bases de l'OJIPC. Convocatòria 2008 on el nom de la persona, a qui sense cap casta de dubte correspon ocupar la primera fila, no apareix fins a la darrera línia!

Magdalena González Crespí, creadora de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

Ni més ni pus que faig referència directa a qui, des de fa quatre anys, és l'ànima de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, la professora mallorquina de música Magdalena González i Crespí, presidenta del Forum Musicae (a la foto, la primera a l'esquerra).

L'OJIPC és una de les orquestres simfòniques més singulars d'Europa. Està composta per una norantena de joves i al·lotes, d'edats compreses entre els 18 i els 26 anys, residents en algun d'aquests indrets: l'Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, "el Carxe" (zona valenciana de Múrcia: Canyada de l'Alenya, la Canyada del Trigo i el Raspai), Franja de Ponent, les Illes Balears i País Valencià.

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC), neix a Mallorca l'any 2004, amb l'impuls que li dóna el “Forum Musicae. Centre de dinamització dels ensenyaments musicals a les Balears” que presideix Magdalena González.

Neix a Mallorca, amb la intenció de consolidar-se com un agent cultural dels Països Catalans i d'aplegar joves de diferents àmbits de la mateixa cultura que, units pels diferents accents d'una mateixa llengua catalana, en un segle XXI controvertit, barrejat, multicolor, mestís, multiètnic, pluriracial, donin a conèixer al món sencer el nostre patrimoni cultural musical.

Es tracta de fer conèixer les nostres músiques, músiques que ens parlen d'allò que fórem i d'allò que som. I de contribuir a cercar el lloc que ens correspon en aquest marc tan enriquidor que és la pluralitat, el diàleg i la diversitat des del respecte.

Des de l'any 2006, Forum Musicae, entitat titular de l'Orquestra, col·labora més intensament amb la Universitat Catalana d'Estiu (UCE ).

Fins al punt que s'arriba a crear un Secretariat Permanent a Barcelona i a establir que la seu permanent de l'OJIPC sigui al futur Centre Pau Casals, situat a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, on l'Orquestra celebra els Encontres de treball anuals i des d'on surt a realitzar els diferents concerts de la Temporada.

Una de les principals raons de l'existència de l'OJIPC és la recuperació i projecció del patrimoni musical dels Països Catalans, oblidat incomprensiblement.

Amb la supervisió d'especialistes dels diferents territoris, i amb el mateix Salvador Brotons, director de l'OJIPC, es recuperen obres dels nostres compositors, i es dedica sempre una part del programa a l'estrena d'alguna d'aquestes.

El compromís amb la llengua catalana i la cultura pròpia que uneix els Països Catalans; la profunda convicció de la necessitat que existeixi un projecte d'aquestes característiques; aquest espai de confluència, relació, i projecció que significa per a tos els que formam part d'un àmbit cultural comú indiscutible; i, per damunt tot, la música que ens fa esdevenir universals....., són els pilars sobre els quals es fonamenta l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans.

No hi ha dubte que, amb un passat tan breu i bo, i amb un present tan viu i intens, l'OJIPC s'està consolidant com una de les joves orquestres simfòniques més significatives dins l'Europa del futur.

Val la pena d'anar a escoltar-la durant la gira prevista per les Illes Balears i Pitiüses el proper 27 d'agost al Teatre Principal de Maó (Menorca), el 29 d'agost a l'Auditori Punta des Molí de Sant Antoni de Portmany (Eivissa), i el 30 d'agost al Teatre Principal de Palma (Mallorca).

Són concerts oberts al públic, alguns dels quals mantenen l'entrada gratuïta...

D'altres enllaços relacionats amb la notícia:

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb