nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, al municipi alacantí de MUTXAMEL

nurukundo2005 | 28 Agost, 2007 21:42 | facebook.com google.com

De Salses a Guardamar i de Fraga fins a l'Alguer s'ajunten joves i al·lotes amants de la música simfònica i, amb el guiatge i orientacions de la professora mallorquina de música Magdalena González i Crespí, i la direcció del mestre Salvador Brotons, constitueixen l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans que, des de l'any 2004 ençà, està duent actuacions diverses arreu de la nació catalana.

S'inicia al Fòrum de les Cultures celebrat l'any 2004 a la ciutat de Barcelona, on interpreten un concert de cloenda del Festival de la Joventut; continuen actuant a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà, en el marc de la celebració de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, els anys 2006 i 2007; i arrodoneixen la seva intervenció enguany, primerament, mostrant el seu repertori a Sant Miquel de Cuixà on la formació participa un any més en les activitats de la Universitat Catalana d’Estiu, enregistrant-hi el seu segon disc en directe, actes als quals es fa present la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i que s'anuncia a mitjans diversos d'arreu de la nació catalana; ; i posteriorment amb el concert que fan a la Casa de la Cultura del municipi de MUTXAMEL, a terres alacantines.


El director de l'OJIPC, Salvador Brotons,
amb la fundadora de l'Orquestra, Magdalena González

D'altres fotos del concert a MUTXAMEL

Diumenge, 26 d'agost de 2007, a les 20:30 hores, comença l'execució d'un concert de música simfònica a l'Auditori de la Casa de la Cultura de MUTXAMEL, municipi que representa un oasi cultural català a l'interior d'un País Valencià força malmenat pel que fa a l'ús normal i corrent de la llengua que n'és la pròpia.

El Centre de mitjans independents de les comarques del Sud, com a notícia local de l'àmbit de l'Educació, informa d'aquesta actuació al parc del Canyar de les Portelles, de Mutxamel.

L'esdeveniment, presidit per la senyera de les quatre barres damunt l'escenari, anunciat al programa cultural municipal i al tauler d'anuncis de la Casa de la Cultura, es realitza íntegrament en un valencià perfecte, que empren les persones que intervenen en nom d'Acció Cultural del País Valencià -que participa en l'organització de l'acte-; de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Mutxamel, que hi és present en la persona del regidor Adrià Carrillo; i del propi director de l'Orquestra, Salvador Brotons, que va fent explicacions al públic assistent durant el concert.


Membres de l'OJIPC saludant el públic assistent al concert
realitzat a l'Auditori de la Casa de la Cultura de Mutxamel

S'hi interpreten obres de

  • la compositora castellonenca Matilde Salvador (que, per motius d'edat, es veu impedida de poder fer-s'hi present):
    "El rossinyol i la rosa" (Ballet, 1958)
  • el compositor barceloní exiliat a l'Argentina, Jaume Pahissa:
    "El Combat" (Poema simfònic, 1906)
    "A les costes mediterrànies" (Obertura per a orquestra, 1905)
  • el compositor de Perelada, Joaquim Serra
    "Puigsoliu" (Poema simfònic, 1957)
  • el compositor rus Modest P. Mussorgski
    "Quadres d'una exposició".

Tots i cadascun dels membres que integren l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, en nombroses ocasions són ovacionats per la gent que es fa present a l'Auditori de la Casa de la Cultura de Mutxamel; senyal inequívoc que aconsegueix d'entrar dins les ments i els cors de qui s'hi acosta.

A aquesta intervenció, es preveu que hi segueixi una tercera actuació de l'Orquestra a la ciutat de Barcelona per al mes de setembre d'enguany.

Amb la qual cosa, l'OJIPC va aconseguint d'implantar-se i fer-se un lloc dins l'ampli i divers panorama musical que ofereixen uns Països Catalans força ben marcats per aquest sector de la cultura que representa la música simfònica, sobretot entre la gent més jove de la nació catalana.

Resulta força gratificant per a la gent que segueix de prop la trajectòria de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, comprovar quines són les marques que deixa aquesta iniciativa singular en la mateixa gent jove que hi pren part més activa i directa.

Els cinc petits apunts que la BILBAÏNA Marta Carretón Salvador resumeix en L'arbre ofegat i altres històries en són una bona mostra.

I també els comentaris que s'hi van afegint.

Com aquesta jove BILBAÏNA, també hi ha el cas de la jove flautista Elisabet Franch

qui pren part en aquest concert, sobre la realització del qual s'afegeix a informar més extensament El Periòdic de la província d'Alacant.

Qualificat pel president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Serra, com a realitat i projecte cultural d'envergadura, l'actuació de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, com en altres mitjans, també troba ressò en l'Agència Europa Press que fa públic que l'OJIPC grava un disc a Sant Miquel de Cuixà.

També se'n fa ressò el programa Línies Addicionals de Catalunya Ràdio.

Comentaris

més enhorabona encara!

CIL | 02/09/2007, 23:29

Una al·lota basca a l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans? Encara molt més fantàstic! T'hauria de demanar disculpes per haver-te considerat una al·lota menorquina, sense conèixer-te gens ni mica... Més que l'article salat de l'Apunt número 1 "Es riu", -de "L'Arbre ofegat i altres històries", al qual fas referència-, el que m'induí a pensar-ho fou L'apunt número 3, que fa esment de les "albergínies amb cervesa al més pur estil menorquí"! M'hi vaig caure de ple, amb les quatre potes! Així i tot, això em permet de fer-te arribar l'enhorabona més sentida, per fer part, essent basca, de l'Orquestra més nacional dels Països Catalans. Enhorabona, benvolguda Marta. Coratge i endavant.

Una basca a l'OJIPC

Marta Carretón Salvador | 02/09/2007, 22:25

Hola!

M'ha donat molta alegria llegir una referència tan extensa sobre l'activitat de l'OJIPC, que tant d'esforç està costant als seus impulsors, i que tant ens està marcant, tant personalment com professionalment, als qui en formem part.
Només m'agradaria fer un petit aclariment, i és que encara que tinc un vincle especial amb Menorca des que conec gent de l'illa i vaig visitar-la l'any passat, en realitat sóc bilbaina de pura cepa! Només fa dos anys que visc a Barcelona... Suposo que l'ús de l'article salat al post porta a confusió, però es deu només a l'estreta relació amb la gent de les illes que he conegut allà, ja que hi ha expressions que només he escoltat en la seva variant balear. Que consti que he dubtat en fer l'aclariment, perquè ja m'està bé que em comptin com a menorquina!

Un salut,

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb