nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Primer concert del Cor Jove dels Països Catalans, a Mallorca (i 6)

nurukundo2005 | 23 Agost, 2010 21:54 | facebook.com google.com

El Cor Jove dels Països Catalans va nàixer a Palma.
El 6 de juny de 2009, na Magdalena González Crespí, presidenta de l'entitat mallorquina Forum Musicae, en feia la presentació pública, durant la roda de premsa feta a la seu mallorquina de l'Institut Ramon Llull que presideix l'eivissenca Fanny Tur.

Amb això, ja es feia ben evident la “mallorquinitat” d'un projecte cultural tan característic i singular com el de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (creada també a Palma per la mateixa entitat mallorquina l'any 2004).

D'aleshores ençà, els membres de l'entitat Forum Musicae no han parat de cercar suports institucionals, particulars, cívics i socials.
Volien que el projecte de constituir un Cor Jove, d'edats compreses entre els 18 i 26 anys, integrat per membres de tots els territoris que conformen els Països Catalans -de Salses a Guardamar, de Fraga fins a l'Alguer, passant també pel Principat d'Andorra- es convertís en una realitat palpable a l'àmbit cultural, més concretament al musical, més concretament encara al coral.

El concert, magnífic i esplèndid, que el Cor Jove dels Països Catalans va realitzar dissabte 21 d'agost de 2010 al claustre del monestir de la Real, a Palma, -després d'haver romàs vuit dies seguits preparant-lo acuradament a la Colònia de Sant Pere, a Artà (Mallorca)-, a més de continuar fent més explícita la mallorquinitat d'un projecte cultural que abasta tots els territoris que conformen els Països Catalans, fa veure ben a les clares que no es tracta de cap somni reclòs dins la ment d'un grapat de gent il·lusa...

El Cor Jove dels Països Catalans és un fet. Constatable. Audible. Enregistrable. Publicat a mitjans de comunicació nombrosos, tant premsa, com ràdio, com televisió, com internet... Evidentíssim als ulls de qui vulgui mirar-lo. I ben percetible a l'oïda de qui vulgui escoltar-lo.

El COR JOVE DELS PAÏSOS CATALANS ja és un fet innegable!

Possiblement, alguna de les més de tres-centes persones que gaudiren del plaer d'escoltar aquest Cor Jove dirigit pel mestre Esteve Nabona, en un indret tan admirable i dins un entorn gens ni mica improvisat, se n'anaren amb la idea que aquella iniciativa cultural s'havia pogut dur a terme gràcies al suport econòmic d'institucions públiques amb seu a l'illa de Mallorca!

Res més lluny de la realitat!

Puc dir, amb ple coneixement de causa, que ni l'Ajuntament de Palma, ni el Consell de Mallorca, ni el Govern, ni la Universitat de les Illes Balears, ni cap altra institució pública amb seu a l'illa de Mallorca ha considerat pertinent d'abocar-hi ni un sol euro!

He de dir, sí, que la col·laboració del Pare Superior de la Comunitat dels Missioners dels Sagrats Cors, que regenta la Parròquia de Sant Bernat, al monestir de la Real, ha ajudat a fer realitat en aquell marc admirable, un concert que, de bon principi, s'havia sol·licitat de fer al castell de Bellver... Però que va topar amb dificultats administratives... més que incomprensibles...

També he d'afegir que tant la Partituroteca com la Coral de la UIB han col·laborat desinteressadament amb aquest magnífic projecte creat per na Magdalena González, fins i tot amb xerrades adreçades pel seu responsable i director, en Joan Company, als membres del Cor Jove allotjats a la Colònia de Sant Pere, sobre el moviment coral de Mallorca i el compositor Joan Maria Thomàs.

Igualment he de dir que, sortosament, m'alegrà ben molt comprovar que no s'hi havia fet present cap representant institucional... ni tan sols per fer-s'hi la foto. És d'agrair!

Com també és d'agrair la presència del conseller de Mallorca, Joan Lladó, qui, segons tenc entès, ha proposat alguna casta de reconeixement honorífic a una iniciativa tan singular com aquesta, la que comporta i representa el Cor Jove dels Països Catalans.

Com a ciutadà d'aquesta illa de Mallorca, amant de la cultura i la llengua que li és pròpia, em sent profundament empegueït de veure que la representació política institucional d'aquesta illa meva, d'aquesta illa nostra, dona l'esquena de manera tan barroera i vergonyosa a una iniciativa cultural tan singular com aquesta, única damunt del Planeta: arreplegar una trentena de joves i al·lotes d'arreu dels territoris que conformen els Països Catalans, amb l'única aspiració d'escampar pertot arreu les obres musicals de compositors tan valuosos com:

  • JOAN BRUDIEU (Llemotges, 1520 – La Seu d’Urgell, 1591) Madrigals sobre poemes d’Ausiàs Marc
  • FRANCESC VALLS (Barcelona 1671 - 1747) Tres motets
  • PERE RABASSA (Barcelona 1683 – 1767 Sevilla) Magnificat
  • ISABELLA MONTANARI (Sàsser 1919 -1993) Ave Maria Poema d'Antonel·la Salvietti (Alguer 1924 - 2010)
  • MANUEL OLTRA (València,1922) Bestiari, poemes de Joan Oliver - Pere Quart (Sabadell 1899 - Barcelona 1986)
  • JOAN MARIA THOMÀS (Palma 1896 - 1966), Obres corals

Sortosament, avui dia podem comptar amb molts més mitjans per difondre aquesta iniciativa cultural tan valuosa, sense haver de dependre necessàriament de la col·laboració desganadad'uns polítics que, massa sovint, s'omplen la boca amb frases dedicades a favor de la nostra cultura pròpia; però que, amb els fets, demostren un dia i un altre que se n'estimen molt més una altra...

Deuen considerar que els dóna molt més rèdit econòmic i polític!

Crec sincerament que no saben el que es perden!

Del seu pa, en faran sopes, com deien els nostres avis i les nostres padrines!

Cecili Buele i Ramis
Ciutadà, llis i ras, del barri del Camp Rodó, a Palma

Comentaris

UIB, sí i no

Cecili Buele i Ramis | 25/08/2010, 13:56

I tant, Joan, que guard molt bon record d'aquells temps tan esplèndids "de quan érem infants..." T'he de dir que em sap molt de greu que, en aquest cas, no em quedi més remei que haver de mesclar l'oli (estantís i de ricino!) amb l'aigua (transparent i clara) d'una institució pública que, incomprensiblement per a mi, està donant l'esquena a una iniciativa cultural d'aquestes característiques, pràcticament des del seus mateixos inicis... Sé, i valor molt positivament, tot quant has fet tu, i d'altres professors de la UIB, a favor del Cor Jove dels Països Catalans... Però també sé que, a l'altre plat de la balança hi pesen molt més encara altres comportament que consider del tot indignes... A mi, també em sap molt de greu, bon amic Joan Company, haver d'incloure la Universitat de les Illes Balears dins el mateix sac d'altres institucions públiques de l'illa de Mallorca... Tu ja saps, emperò, que "contra facta non valent argumenta"... Una abraçada ben cordial. Cil Buele

Cor Jove Dels PC

Joan Company | 24/08/2010, 11:38

Benvolgut Cecili:
Només un aclariment: em sap greu que incloguis la Universitat de les Illes Balears dins el mateix sac d'altres institucions públiques de l'illa de Mallorca .... de no haver donat "un sol euro" al projecte del Cor Jove.... Tant la Partituroteca com la Coral de la UIB, de les quals som responsable i director, han col.laborat desinteresadament amb aquest magnífic projecte creat per la benvolguda Magda Gonzalez. Com saps, vaig anar a la Colònia i vaig oferir una xerrada (també desinteresada) sobre el "moviment coral de Mallorca" i sobre el compositor Joan Maria Thomas.
Una abraçada i gràcies pel teu suport a la música coral, del qual vaig esser deixeble teu¡¡¡¡ Recordes?.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb