nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Aquest estiu, l'OJIPC en concert simfònic a Santa Eulària des Riu

nurukundo2005 | 12 Agost, 2009 11:30 | facebook.com google.com

Dimecres, 26 d'agost, a les 21:30 h, al Palau de Congressos d'Eivissa, Santa Eulària des Riu, l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans fa el seu concert de Temporada 2009, dedicada al músic català Isaac Albéniz (Camprodon, Ripollès).

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) neix a Mallorca l'any 2004, impulsada per l'entitat “Forum Musicae” que presideix Magda González Crespí.

D'aleshores ençà, en col·laboració amb la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), es reuneix a Prada de Conflent on realitza l'encontre anual, fa els assajos pertinents i enregistra les peces del concert a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà.

L'any passat, corresponent a la Temporada 2008 dedicada al músic mallorquí Baltasar Samper, l'OJIPC també va actuar a Palma, Maó i Sant Antoni de Portmany.

Durant aquestes darreres cinc temporades l'OJIPC ha mantengut la intenció de consolidar-se com un agent cultural que arreplega joves d'entre 18 i 26 anys, dels diferents àmbits de la mateixa cultura (Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes Balears i el País Valencià).

L'OJIPC cobreix la seva plantilla de músics, seguint, en la mesura del possible, criteris d'equilibri territorial, mitjançant proves d'accés anuals (març-abril) als diferents territoris.

Enguany l'OJIPC, que compta amb tres membres d'Eivissa -Santi Bonet Bufí, Clara Joan Marí i Damià Riera Muñoz-, està integrada per joves provinents d'una dotzena d'indrets diferents: 41 joves i 35 al·lotes d'arreu dels Països Catalans han superat les proves d'accés i fan part de l'OJIPC: Alacant (3), Alguer (3), Barcelona (21), Castelló (2), Eivissa (3), Franja de Ponent (1), Girona (5), Lleida (3), Mallorca (3), Menorca (3), Tarragona (4) i València (27).

Units pels diferents accents d'una mateixa llengua, amb la música i la llengua catalana com a vincle d'unió, en un segle XXI controvertit, barrejat, multicolor, mestís, multiètnic, pluriracial, volen donar a conèixer al món el nostre patrimoni cultural: les nostres músiques que ens parlen d'allò que fórem i d'allò que som; i volen contribuir a cercar el seu lloc en aquest marc tan enriquidor que és la pluralitat, el diàleg i la diversitat des del respecte.

Una de les principals raons de l'existència de l'OJIPC és la recuperació i projecció del nostre patrimoni musical oblidat incomprensiblement.

Amb la supervisió de musicòlegs especialistes dels diferents territoris i del mateix Salvador Brotons, director titular de l'OJIPC, se centren els esforços en la recuperació d'obres dels nostres compositors.

D'aquesta manera, amb el suport de l'emissora Catalunya Música, l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans ja duu editats i enregistrats en directe, a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà, tres volums de la col·lecció “Compositors dels Països Catalans”:

L'any 2007, el volum I:
Enric Morera (Barcelona), Manuel Palau (València) , Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú) i Pau Casals (El Vendrell).

L'any 2008, el volum II:
Jaume Pahissa (Barcelona), Matilde Salvador (Castelló) i Joaquim Serra (Peralada).

L'any 2009, el volum III:
Baltasar Samper (Palma), Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú), Manuel Oltra (València) i Joan Martorell (Porreres).

En complir-ne els cinc anys, l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans dedica l'Encontre 2009 al músic català Isaac Albéniz.

Ho fa amb una estada de tots els membres que la integren a Can Oliver Vell, Pontós (comarca de l'Alt Empordà, Girona) entre el 15 i el 25 d'agost.
Realitza i enregistra el concert a Prada i viatja cap a Eivissa a fer-hi el seu segon concert a Santa Eulària des Riu.

És d'esperar que la gent d'Eivissa, amant de la música clàssica i d'una iniciativa jove tan singular com aquesta, s'hi farà present i omplirà el Palau de Congressos. S'hi té l'oportunitat d'assaborir un repertori tan interessant com aquest:

I PART

  • Catalonia
    Isaac Albèniz i Pascual
    (Camprodon, 1860 - Cambo-les Bains, 1909)
  • Suite simfònica de l'òpera El castell d'iràs i no tornaràs.
    Miquel Estelrich
    Jaume Mas i Porcel
    (Palma, 1909 - Alacant, 1993)
  • Quatre danses i una albada
    Vicent Asencio i Ruano
    (València, 1908 - 1979)
    I. Allegretto
    II. Allegro
    III. Andante
    IV. Molto tranquillo
    V. Allegro non molto

II PART

  • Shéhérazade
    Nicolai Rimski-Kórsakov
    (Tikhvin, 1844 - Lyubensk, 1908)
    I. El mar i el vaixell de Simbad
    II. La història del príncep Kalandar
    III. El jove príncep i la jove princesa
    IV. Festa a Bagdad. El mar. El vaixell naufraga contra un espadat coronat per un cavaller de bronze.
    Conclusió
    Joan Espina, concertino

Salvador Brotons, direcció

D'altres enllaços interessants:

  1. Diario de Ibiza Actuación de la Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. El concierto se celebrará el miércoles 26 en el Palacio de Congresos y estará dedicado a Albéniz (14-08-2009)
  2. Noticias de Ibiza.- Actuación en Santa Eulària de la Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (13-08-2009)
  3. Ultima Hora Ibiza.- La Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actuará en Eivissa el 26 de agosto. El concierto será una repetición del que se ofrecerá en la clausura de la XL Universidad Catalana de Verano (29-07-2009)
  4. Diario de Ibiza.- La Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actuará en Eivissa el 26 de agosto. El concierto será una repetición del que se ofrecerá en la clausura de la XL Universidad Catalana de Verano (29-07-2009)
  5. Diario de Ibiza.- La Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actuará en Santa Eulària (29-07-2009)
  6. Tribuna Mallorca.- L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actuarà a Prada i Eivissa (28-07-2009)
  7. Consell de Mallorca.- Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. L’OJIPC actuarà aquest estiu a Prada i Eivissa (28-07-2009)
  8. Tribuna Mallorca.- L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actuarà a Prada i Eivissa (27-07-2009)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb