nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Davant d'unes eleccions europees de passatú!

nurukundo2005 | 23 Abril, 2009 22:19 | facebook.com google.com

N'hi ha que creim i pensam que, davant d'una situació com la que estam vivint des de fa un cert temps a Europa, cal dinamitzar més que mai el sistema polític europeu, incrementant-ne les dosis de democràcia participativa en àmbits diversos. Tant al global com al local.

Per això, si se'ns presentava l'oportunitat de fer-ho, formularíem una sèrie de preguntes, senzilles i curtes, a tots i cadascun dels representants de les distintes formacions polítiques que aspiren a aconseguir representació efectiva al Parlament Europeu el proper dia 7 de juny de 2009.

Així podríem mirar d'esbrinar quina d'aquestes formacions polítiques d'àmbit europeu s'acosta més a l'opinió que en tenim, d'aquesta altra Europa que volem: l'Europa dels pobles i les nacions que la conformen, amb la màxima dosi de democràcia possible, la democràcia republicana, la democràcia anticapitalista...

 • Primera.-
  Creus que l'Europa que tenim és l'Europa que vol la teva formació política? Consideres que l'Europa que vol la formació política que representes és l'Europa que vol la majoria de la gent? Penses que l'Europa que vol la majoria de la gent és possible?

  Nosaltres exigim una Europa nova. Creim fermament que una altra Europa és possible, tant a l'àmbit local com al global.

 • Segona.-
  Què en penses, del protagonisme que acapara, dins la construcció de la democràcia, la gent que es dedica temporalment i parcialment a la política? No consideres que cal cedir el protagonisme, de manera permanent, a la ciutadania europea organitzada? Quines iniciatives concretes presentes dins del teu programa electoral, que tendeixen a apropar la ciutadania organitzada i els moviments socials més representatius, a les preses de decisió política que afecten la vida local i global?

  Nosaltres exigim de la gent que es dedica a la política, a l'àmbit europeu, que tenguin la gosadia d'anar perdent protagonisme i que romanguin més intensament al servei de la ciutadania organitzada.

 • Tercera.-
  Quins mecanismes de control efectiu proposes perquè la ciutadania europea organitzada, i els moviments socials més dinàmics, puguin controlar efectivament la destinació dels recursos depositats dins les arques públiques de les institucions democràtiques?

  Nosaltres exigim més respecte institucional pels doblers públics, i més accés de la ciutadania al control d'aquests: n’hi ha que són fruit de moltes sangs, suors i llàgrimes!

 • Quarta.-
  Quines propostes concretes presentes per a aconseguir un increment visible de la presència de la dona a l'àmbit del Parlament Europeu i a la resta d'institucions públiques europees?

  Nosaltres exigim que la política deixi de tenir tanta presència mascle. La “res publica” ha de funcionar millor amb una major presència femenina.

 • Cinquena.-
  Quines passes dóna la teva formació política, encaminades a fer que les generacions més joves prenguin el relleu en les tasques de govern, administració i representació de la ciutadania europea?

  Nosaltres exigim més presència de gent jove a les candidatures al Parlament Europeu i a la resta d'institucions públiques europees.

 • Sisena.-
  Quins àmbits d'actuació consideres prioritaris en la tasca de defensar i promoure el respecte pels drets humans a Europa? Tant a l’àmbit local com al global.

  Nosaltres exigim que les formacions polítiques europees siguin conscients que la fam al món no és ‘un’ problema de certa gent, sinó ‘el’ problema de tots. També nostre.

 • Setena.-
  Creus que cal avançar cap a la construcció d’una Europa nova? Consideres que Europa s'està allunyant de l’esperit colonitzador imperial que l’ha caracteritzada? Creus que s'està acostant cada cop més a la difusió dels valors humanístics que, des de sempre també, l’han anada marcant? Quines iniciatives proposes, per a la construcció de l'Europa que desitges?

  Nosaltres exigim i reclamam mesures concretes que impulsin la defensa i recuperació dels serveis públics com uns drets adquirits per les societats europees del segle XXI.

 • Vuitena.-
  No veus que la majoria dels moviments socials europeus van per una banda i les formacions polítiques institucionals van per una altra? Creus que això s'ha de canviar? Quines són les propostes vostres?

  Nosaltres exigim i reclamam que les institucions públiques, conformades per partits polítics, es lliguin més fermament als moviments socials, sobretot pel que fa referència a la distribució dels recursos públics econòmics, materials i humans.

 • Són una vuitena de preguntes que ja han estat formulades en ocasions anteriors... i que hores d'ara no han obtengut cap casta de resposta... cap d'aquestes...

  Cecili Buele i Ramis,
  Mallorca, 23 d'abril de 2009

  Comentaris

  Democràcia participativa

  Llorenç Buades Castell | 24/04/2009, 16:05

  M'agraden les preguntes propostes i m'agradaria escoltar les respostes. Tot i això, la veritat és que la democràcia participativa, per més que agaranteixi el debat no és tampoc cap garantia per si mateixa cap a solucions més justes, perquè la societat actual és alienada i tots sabem que la majoria social a qualsevol estat europeu o nació sense estat, en els temps que corren no té en la consciència el model social igualitari i just que proposam.
  Per això mateix jo crec que no basta defensar un sistema de democràcia participativa, que si bé és imprescindible per al món que proposam si en el mateix temps no proposam una batalla per les idees.
  La democràcia participativa és el marc ideal de realització d'allò que proposam els favorables a una societat dels i de les iguals, però no ens basta reivindicar el marc, també hem de lluitar per les idees que facin possible que dins aquest marc es produeixin avenços cap a un model social
  socialista fonamentat amb la planificació autogestionada, on la col·laboració social s'imposi a la competència , i on no sigui el mercat sino les persones les que determinin el seu futur.

  Abans de la primera pregunta

  Miquel Ramón Clar | 24/04/2009, 06:34

  allá on diu -democrácia posible- llevar lo "posible" i posar "real".
  Per la resta hi estic totalment d´acort

  Afegeix un comentari
  ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

  Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

   
  Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
  Powered by LifeType - Design by BalearWeb