nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

A mossèn Bartomeu Bennàssar, clergue mallorquí, lluitador infatigable

nurukundo2005 | 06 Abril, 2009 21:56 | facebook.com google.com

L'any passat, als inicis del mes de maig de 2008, quaranta anys després del mític 68, em venia al cap la figura i l'actuació pública d'un bon company de lluites pastorals, socials i polítiques, que estava lluitant contra els efectes negatius d'una de les malalties més ferestes d'aquest segle, el càncer.

Ni més ni pus que mossèn Bartomeu Bennàssar i Vicens.

Quaranta anys després, no em podia estar de fer-hi referència explícita i directa. Entre d'altres motius, perquè jo som un d'aquells 15 clergues ordenats preveres l'any 1968 a Mallorca. Concretament el 16 de juny. Mitja dotzena d'anys després que en fos ordenat el felanitxer mossèn Bennàssar .

Eren uns moments en què Europa bullia a les totes. Sobretot amb revoltes estudiantils i universitàries que pretenien -i només en part aconseguirien- provocar i produir un canvi radical a l'interior de les societats occidentals europees.

El Maig del 68 també ajuda a copsar, crec jo, el paper, la personalitat i les actuacions públiques de certes persones de l'Església diocesana de Mallorca, com és el cas de mossèn Bartomeu Bennàssar.

És a l'any 1968 quan mossèn Bennàssar s'embarca cap a terres d'Amèrica Llatina i comença a treballar a la ciutat peruana de Trujillo.

És a l'any 1968 quan s'obre a Palma el primer “Acolliment”, un centre d'acollida a la Parròquia de Sant Agustí, per a gent treballadora al sector de l'hostaleria.

És a l'any 1968 quan es produeix l'ofegament militar de la Primavera de Praga... el socialisme de rostre humà...

Pens que el Maig del 68 no solament marca profundament aquelles dècades, sinó que també afecta èpoques posteriors, estenent-ne els braços fins als nostres dies.

Des d'aquell mític Maig del 68, per a mi, mossèn Bennàssar esdevé teòleg, pastor, professor, moralista, antropòleg, humanista, escriptor, home ètic...

  • “Ha dedicat mitja vida a la defensa i la promoció de la solidaritat dels creients amb els més pobres... fa anys que ens encoratja, amb tanta constància com lucidesa, a una acollida evangèlica dels desheretats del món”
    (Carmel Bonnín, gener 2001).

Si hom repassa les dades biogràfiques de mossèn Bennàssar, s'adona que la seva vida transcorre en ambients tan diversos com significatius:

  • Infància i adolescència a la vila mallorquina de Felanitx
  • Estudis d'Humanitats, Filosofia i Teologia al Seminari Diocesà, a Palma
  • Formació teològica superior a diverses universitats de Roma
  • Labor pastoral i missionera a Amèrica Llatina, concretament al Perú
  • Tasca social desplegada en ambients marginals de Mallorca
  • Docència al Centre d'Estudis Teològics, a l'Institut Superior de Ciències Religioses, i a la UIB de Palma
  • Labor pastoral en parròquies de Mallorca (Sant Nicolau de Portopí, Son Roca, etc.)
  • Representació de l'ala més progressista de l'església diocesana en molts àmbits...

Sempre he tengut presents -he guardat amb molta i gran estimació- les paraules, senzilles i breus, que em dedicà mossèn Bennàssar, amb la signatura d'un dels seus nombrosos llibres, “Procés al Turisme”, editat per Lleonard Muntaner l'any 2001, mentre m'afanyava a desplegar tasques parlamentàries com a diputat autonòmic:

“Cil amic, gràcies per la feina “política” i per l'amistat. Amb afecte. Maig 2001. B. Bennàssar”

Un llibre que esdevé resum esplèndid del que considera més aprofitable en tot allò que ha escrit i publicat entre l'any 1960 i l'any 2000 sobre turisme, ecologia, immigració i marginació -quatre cames de la taula d'escriure, banc de feina, mostrador, pupitre, altar, taula rodona, càtedra o tribuna pública des d'on s'expressa aquest bon mestre i amic de sempre, mossèn Bartomeu Bennàssar.-

Les seves dades biogràfiques en mostren la personalitat tan singular:

  • Neix a Felanitx, l'any 1937
  • Realitza estudis humanístics, filosòfics i teològics al Seminari Diocesà de Mallorca
  • Fa estudis universitaris a Roma
  • L'any 1962, en plena celebració del Concili Vaticà II, mentre estudia Teologia Moral a Roma, suggereix al bisbe Enciso preparar la tesi sobre el turisme i la incidència en la pastoral de la diòcesi mallorquina.
  • Amb l'ajut de grans mestres de la moral catòlica del segle XX, el P. B. Haering, el P. Truhlar, defensa la tesi l'any 1964
  • Entre 1968 i 1970 treballa al Perú, al Seminari interegional de Trujillo, a la presó i a l'Escola Universitària de Treball Social de la Universitat Catòlica (Lima). Forma part del Comitè cívic de Turisme de Trujillo. Pocs anys però intensos que trasbalsen perspectives: la pobresa i l'explotació, pastades per la Teologia de l'Alliberament, canvien pensaments i plantejaments globals que afecten totes les qüestions, entre elles la concepció i la realització del turisme
  • Delegat diocesà de Turisme (1971-1976)
  • Delegat nacional del Departament de Pastoral i Turisme de la Conferència Episcopal Espanyola (1971-1974)
  • Delegat diocesà d'Acció Social (1979-1983)
  • Premi Ramon Llull de la comunitat autònoma de les Illes Balears (2002)
  • Ficat de ple en tasques relacionades amb moviments socials, rector de Parròquia, professor del CETEM (Centre d'Estudis Teològics de Mallorca), professor de l'ISCR (Institut Superior de Ciències Religioses, pProfessor a la UIB...

Més que merescut homenatge, el que se li ha volgut retre als inicis d'aquesta Setmana Santa de 2009, com a personalitat força rellevant que, sens dubte, contribueix a mantenir la Memòria Viva d'un cert sector de l'Església mallorquina que ha volgut romandre sempre al costat de la gent més maltractada per la societat dels nostres dies.

Gràcies, mossèn Bartomeu Bennàssar, per la vostra feina i pel vostre estímul.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb