nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Cap al III Fòrum Social de Mallorca (7)

nurukundo2005 | 07 Març, 2009 12:31 | facebook.com google.com

Quan manquen només cinc dies perquè comenci el III Fòrum Social de Mallorca 2009, resulten especialment significatives les paraules, i les perspectives, que emmarcaven la celebració del I FSMa l'any 2003.

El marc físic, l'espai geogràfic era un altre: el campus de la Universitat de les Illes Balears.
La situació sociopolítica, a l'àmbit local de Mallorca i global del Planeta, era distinta a l'actual: sense els efectes més que eividents del fracàs del model neoliberal que s'imposa des de fa dècades damunt del sistema capitalista pertot arreu.
El govern de torn a les Illes Balears: era presidit aleshores per Jaume Matas...
El I FSMa era coincident amb un altre Fòrum, a Formentor...
Només havien transcorregut dos anys des de la celebració del I Fòrum Social Mundial a Porto Alegre...

A banda d'aquestes diferències, i d'altres que se'n poden esmentar, continua vigent a Mallorca la dèria d'una gent que, unida a milions i milions de persones d'arreu del Planeta, creu fermament que un altre món és possible i una altra Mallorca també: i s'afanya a cercar-hi el camí més ràpid i més eficient...

D'aquí neix el Programa que ha estat elaborat per més d'una vintena d'entitats i organitzacions socials mallorquines, durant els darrers 10 mesos.

Pot resultar ben il·lustratiu parar esment al que s'hi deia llavors, a l'inici d'aquell I Fòrum Social de Mallorca realitzat el mes d'octubre de l'any 2003:

"Volem saludar i donar la benvinguda a totes les ciutadanes i ciutadans que avui ens hem reunit aquí, així com també a totes aquelles persones que no són presents, però creuen en un altre món i en una altra Mallorca i que confiam que properament s’adjuntaran a aquest il·lusionant projecte.

Avui, dia 17 d’octubre de 2003 comença el I FSMa. Un dia històric que serà recordat com el dia en que la ciutadania es va reunir per decidir el seu futur conjuntament, amb el coneixement del passat i el present, amb l’energia que dóna saber-se molts. Tal i com reflexa en Helder Camara, “un esser humà que somia tot sol, produeix tan sols un somni. Però quan somia en conjunt, es comença a construir una nova realitat”.

Avui també comença un altre Fòrum, a Formentor, on també es vol decidir el nostre futur, però no hem estat convidats. Llàstima. Ells, sí, estan convidats a venir aquí i a participar com a ciutadans i aportar les seves idees i enriquir el debat. I diem a participar com a ciutadans, perquè no ho estan com a classe política, aquesta classe política que es pren la llicència de parlar sobre nosaltres, sense escoltar-nos. La classe política per la qual la democràcia no és més que una carta blanca per fer i desfer. I amb la qual, també és necessari un diàleg: volem espais per trobar-nos, on hi capiguem tots.

Tot i així, no hem d’entendre la nostra trobada com una contracimera: el Fòrun té identitat pròpia, no vol ser per definició una cara oposada. Sabem cert que la ciutadania té idees pròpies, positives, constructives. Però per construir aquestes alternatives cal lluitar contra la fragmentació que actualment destrueix la persona i la societat. Aquesta fragmentació que ens aïlla interiorment i exteriorment. I per això neix el FSMa.

El Fòrum es defineix com un “espai obert i continu de debat democràtic d’idees, aprofundiment i reflexió, formulació de propostes, intercanvi d’experiències i articulació dels moviments socials, xarxes, ong’s i altres organitzacions de la societat civil de l’illa de Mallorca, que s’oposen al neoliberalisme i cerquen, cada una des de la seva perspectiva i sota objectius comuns, la construcció d’una societat que tingui al ser humà com a centre”.

Així mateix el Fòrum pretén ”impulsar des de l’àmbit local, una globalització solidària, de respecte als drets humans universals, a tots els ciutadans i ciutadanes, i al medi ambient, des de sistemes i institucions internacionals democràtiques al servei de la justícia social, de la igualtat i de la sobirania dels pobles”.

El FSMa es defineix com:

  • Un espai continu i obert, d’anàlisi i debat sobre la influència de la globalització neoliberal en el nostre entorn local
  • Un espai de trobada i d’intercanvi dels moviments socials de Mallorca i, en definitiva, de totes aquelles persones i/o entitats que treballin cap a l’objectiu d’un altre món possible
  • Un espai de participació contínua, plural i democràtica, que es doni en tot el procés d’elaboració i posada en marxa del FSMa, així com posteriorment
  • Un espai d’elaboració i posada en marxa de futures propostes plurals i diverses, des del debat col·lectiu

Volem dir que aquest espai que proposa el FSMa, tot i fer-se visible aquests tres dies, forma part d’un procés. Un procés de canvi que ens condueix cap a un altre món i una altra Mallorca possibles; un procés internacional que no entén d’Estats i sí de pobles. Un procés que esdevingué el 2001 a Porto Alegre, en la celebració del I Fòrum Social Mundial, on la ciutadania mundial va dir basta al seu paper secundari i començà a treballar en comú per recuperar el drets que li pertoquen.

Sis ciutadans de Mallorca hi foren presents i adquiriren el compromís de socialitzar tot el que havien viscut i après. Posteriorment, es feren més anades d’entitats i ciutadans mallorquins als Fòrums Socials Mundials de 2002 i 2003. I inevitablement, des del treball comú de tres anys enrere, amb l’experiència dedins, amb la invitació del Fòrum Social Mundial de diversificar, d’extrapolar els continguts a nivell local, arribà el repte, el moment de donar una passa més: un fòrum local, on poguéssim exposar, veure, analitzar, debatre, conèixer les conseqüències d’aquest model neliberal a la nostra illa. I per una altra banda, un fòrum propositiu, d’alternatives, de formes de fer, d’altres mallorques possibles.

Així doncs, a l’abril de 2003, i en Assemblea, decidírem fer possible el Fòrum Social de Mallorca. Han estat sis mesos, des d’ençà, de treball en comú. Un treball de 20 entitats organitzadores, 70 entitat adherides, i al voltant de 40 voluntaris, amb l’aposta ferma per la feina diària. Tots i totes ho hem fet possible. Perquè el Fòrum, malgrat que el seu procés ha estat complexe, ple de debat i contradiccions, malgrat no haguem arribat a tothom, el Fòrum ja és una realitat. Per això, gràcies, moltes gràcies a entitats, col·lectius, finançadors, voluntaris, artistes, poetes, tècnics, ponents, participants i una llarga llista de noms, de persones, que des del seu coneixement i el seu saber fer, han fet possible aquest Fòrum; en definitiva, aquesta altra Mallorca, si volem.

Així doncs, en aquest sentit, el I FSMa ja és un èxit per tot el que hem après pel camí. Hem après a treballar en xarxa , enriquint-nos uns als altres. Una nova nova manera de fer que trastoca l’ordre que ens ve marcat per un sistema que proposa la fragmentació de la societat i que no espera que aquesta es reorganitzi en funció dels seus interessos comuns.

El I FSMa només és l’espai visible d’un moviment que ha fa temps que marxa i que ja no podrà ser aturat. Tenim el repte, d’apropar-nos als ciutadans i entitats que estan d’acord amb aquestes idees però que encara no s’han sumat al procés.

L’allau no pot ser aturada, i cada cop serà més potent. En forma de fòrums com aquest, d’altres espais de trobada, lliures, d’expressió i comunicació, de debat i anàlisi, de demandes en el carrer, de participació activa en definitiva, amb un objectiu bàsic i comú: retornar la humanitat al centre de tots els àmbits de la vida, només així les coses poden tenir sentit.

Per acabar volem demanar-vos que per un moment pensàssiu com seria el món i la Mallorca on ens agradaria viure. Mentre ho feu, mirau les cares de les persones que teniu al voltant. És gent, gent amb idees, amb opinions pròpies, gent que vol altres formes. Estam envoltats de persones que tenim molt de poder. Comencem a exercir-lo. Comencem la feina de construir un altre món i una altra Mallorca on hi tingui cabuda tot el que ara hem imaginat. Aquí i ara, en aquest espai.

Benvinguts al I Fòrum Social de Mallorca.
Ara feis-lo vostre”.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb