nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Cap al Tercer Fòrum Social de Mallorca (6)

nurukundo2005 | 06 Març, 2009 22:37 | facebook.com google.com

La tercera edició del Fòrum Social de Mallorca, a punt d'iniciar-se a Palma els propers dies 12, 13, 14 i 15 de març, comporta certes novetats en determinats aspectes: s'adreça a defensar i recuperar els serveis públics i socials, com a drets inherents a la ciutadania d'aquest racó del Planeta que anomenam Europa. Després de tants anys i dècades de lluites socials, sindicals i polítiques per a aconseguir-los.

Entre d'altres aspectes, s'hi ha de remarcar el que són a punt de realitzar un grup de professionals del Consell de Mallorca que, per iniciativa pròpia i sense esperar rebre res a canvi, estan disposades a suar a les totes, amb una tasca tan noble com és ara la d'interpretar en llengua de signes allò que s'hi faci en llengua oral. Estan disposades a mediar amb eficàcia entre la cultura de les persones sordes i les persones oïdores que s'hi facin presents.

Tasca noble, sense precedents en la història dels moviments socials en molts indrets del Planeta, la que estan disposades a fer Ana Rosa Abejón Calleja, Ana Amate Vanrell i Alicia Serra Montblanch, intèrprets de llengua de signes.

Consta que, a més d'aquestes capacitats esmentades, són tres guies-intèrprets de persones sordcegues, que dominen les tècniques de guia i orientació per a aquest col·lectiu i els seus sistemes de comunicació.

Ben disposades a facilitar l’accés a la informació, dret fonamental de tot ser humà, element essencial per a la llibertat, la igualtat, l’enteniment mundial i la pau, reclamen el dret d’accedir a la comunicació i la cultura, com a peces fonamentals i principals per al lliure desenvolupament de les persones.

Recorden que el Manifest Europeu sobre la Societat de la Informació i les Persones amb Discapacitat expressa que: “La informació ha arribat a esdevenir una necessitat social i un aspecte dels drets humans”.

Aquest document, elaborat per part del Fòrum Europeu de la Discapacitat, determina que: “Cap grup ha de veure’s exclòs de la informació, i, en conseqüència, qui no té les condicions per obtenir-la és víctima d’una clara discriminació”.

El col·lectiu de la ciutadania sorda/sorda-cega ha de conviure diàriament entre nosaltres en un entorn advers, degut a les barreres de comunicació existents que fan impossible la seva participació real com a ciutadans de ple dret en la vida política, econòmica, cultural i social.

El col·lectiu de persones sordes/sord-cegues constitueix un grup amb una identitat i cultura pròpies i amb un idioma, la Llengua de Signes, que els serveix de vehicle per a la participació dins la societat en igualtat de condicions respecte la resta de ciutadans.

Per això, les tres valentes intèrprets asseguren que, abans de parlar d’integració, s'ha de veure la necessitat de suprimir les barreres que la condicionen, es a dir, s'han d'eliminar les Barreres de Comunicació, totes aquelles que impedeixen l´accés a la informació de determinats col·lectius ciutadans.

El III Fòrum Social de Mallorca, que se celebra a Palma els dies 12, 13, 14 i 15 de març, a la seu de la Delegació territorial de l'ONCE (carrer de Manacor, 8), -obert a tothom que vulgui participar-hi, respectant la Carta de Principis del Fòrum Social Mundial-, en proposar-se obrir espais de defensa i recuperació dels serveis públics i socials a Mallorca, entre d'altres elements, reclama dels poders públics una major atenció a aquest col·lectiu de persones amb tantes dificultats a l'hora d'accedir a la informació i la intercomunicació.

El gest solidari d'aquestes tres valentes dones, hi ha de servir d'estímul, sense cap casta de dubte.

Comentaris

sin información, no puede haber opinión

FSMa | 07/03/2009, 09:34

Nunca una conversación de pasillo dio tatos frutos. Lo has entendido a la primera y perfectamente. Pero lo que es mejor, los que no estaban en el pasillo, ni en la conversación, es decir, tus compañeros del Forum tb. Estaremos ahí, apoyando este proyecto de la mejor manera que sabemos hacer, haciéndolo accesible desde el punto de vista de la comunicación. "Alguien que no tiene información, no puede tener opinión". Por otra parte, gracias por hablar en otros foros sobre las barreras que las personas sordas padecen y describir de una forma tan precisa nuestra función. En lo que no estamos de acuerdo en la gratuidad de nuestros servicios. El tratamiento y la difusión que estáis dando a este tema es una justa compensación por nuestro trabajo. Así queda una cosa como de "intercambio de especias" ¿Qué podéis hacer vosotros por nosotros? y nosotros ¿qué podemos hacer por vosotros?
Salud,
A.R

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb