nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Amunt els pobres, i qui hi creu, en la seva riquesa!

nurukundo2005 | 15 Agost, 2008 17:17 | facebook.com google.com

“Visca per sempre aquest Déu i Senyor nostre!
Que fa obres meravelloses i potents.
Prefereix, per damunt tot, la poca cosa d'una esclava,
i arracona tot aquell qui manté son cor altiu.
Ell fa caure del trono el poderós,
i fa pujar per amunt la gent humil.
Omple de béns la barraca del més pobre,
i deixa ben buit el palau de qui es fa ric.
Es mostra, així, protector del nostre poble...”
(Lc 1,46-56)

El 15 d'agost de 2008, el mateix dia que arreu del món catòlic s'esmenten, a les misses, les expressions més revolucionàries que s'hagin pronunciat mai al llarg de la història -posades en boca d'una jove palestina, de nom Maria, la mare de Jesús de Natzaret-, un ciutadà paraguaià, d'origen molt humil, fill d'una família molt modesta, assoleix al Paraguai la Presidència de la República.

Fernando Lugo Méndez, un ex-bisbe de l'església catòlica, practicant de la teologia de l'alliberament, nascut fa 57 anys a San Solano, comunitat situada a uns 400 quilòmetres al sud de la ciutat d'Asunción, al departament d'Itapua, assumeix la més alta instància governamental paraguaiana, enmig d'una gran expectativa ciutadana sobre les actuacions i bons efectes del seu nou govern.

El 20 d'abril de 2008, amb el vot de 766.500 electors, contra 573.900 del Partido Colorado, guanya els comicis. I, amb això, fa que quedin enrere 61 anys consecutius d'hegemonia del partit conservador, 34 dels quals corresponen al govern d'Alfredo Stroesner, considerat un dels dictadors més sanguinolents d'Amèrica Llatina.

Des de l'entusiasme fanàtic de la gent que considera Fernando Lugo com el profeta del Nou Paraguai, fins als que consideren que mai no en farà cap, de miracle, passant per qui desitja que no es posi mai a les ordres del veneçolà Chavez, ni segueixi el camí del bolivià Morales... les opinions sobre Fernando Lugo es mostren molt diverses i disperses arreu d'Amèrica Llatina.

Fernando Lugo inicia el seu mandat de cinc anys com a president de la República amb el 93% de popularitat, segons dades d'una enquesta realitzada al Paraguai.

Davant la creença que certs problemes com els de l'educació, l'ocupació laboral o la salut es poden anar solucionant de mica en mica; però que la corrupció, encara que pugui anar minvant, continuarà vigent al Paraguai... Fernando Lugo, que es considera “unparaguaià humil d'un racó bell del Sud”, manté ben ferma l'esperança en la capacitat de regeneració de la vida democràtica que manté el poble paraguaià.

D'altres enllaços relacionats amb aquest assumpte:

Traducció automàtica: Español - English - Français

Comentaris

Mossegat

mossegat | 11/09/2008, 15:57

Benvolgut Cil:

Puede que Dios "destrone a los poderosos" pero no siempre les quita el poder y por ello luchan por reconquistar el trono perdido y, en la mayoría de casos, lo logran.

América, nuestra apasionante América Latina, está viviendo un proceso que es claro ejemplo de ello.

Nicaragua, la Nicaragua Nicaraguita de Carlos Mejía Godoy, la esperanza de los pueblos americanos con el triunfo del Frente Sandinista, actualmente vive la contradicción de soportar como Presidente a un ex guerrillero vendido a la burguesía tradicional de la que forma parte y que significa lo acertado de que la corrupción de los mejores es la peor.

Incluso ha demandado penalmente al bueno de Ernesto Cardenal porque ha tenido la valentía de denunciar sus corruptelas e injusticias.

También el proceso boliviano con Evo Morales al frente es prueba de que los poderosos no permiten que se consoliden cambios que favorezcan al pueblo e incluso utilizan a sectores del pueblo para atacar al que propone reformas que transformen una realidad de injusticia.

El bueno de Lugo en el Paraguay empieza sentir en carne propia esta realidad.

Ya se habla de un golpe de Estado y seguramente algo de esto se está fraguando si no un golpe de Estado militar,que ya no es "vendible" en las actuales condiciones, sí un proceso desestabilizador que obligue a renunciar al presidente electo.

Varios creo que son los factores que dificultan los cambios radicales en estos paises tradicionalmente dominados por grupos vendidos a las potenciasextrangeras.

Uno de los principales es el modelo económico que no permite aventuras tipo Cuba.

El margen de maniobra es mínimo ya que los dueños del mundo financiero son capaces de quebrar la economía de cualquier pais con una mano en la cintura.

No olvidemos que estos paises son totalmente dependientes de decisiones extra fronteras nacionales.

Por otro lado los gobiernos tradicionales han montado una burocracia que está al servicio de su modelo socioeconómico y cuando llega un "advenedizo" al poder es bloqueado por esta burocracia que es un factor de poder real. Y los nuevos no suelen estar capacitados para administrar un pais.

Lo viví directamente en Nicaragua pot triunfo porque debido a que no se puede despedir a los burócratas se tuvo que construir una burocracia paralela y al final esto no fue solución.

Ojalá se vayan superando estas situaciones y podamos lograr vivir en una América Latina más justa, más democrática y, sobre todo, más humana.

Para este fin luchamos y seguiremos luchando porque somos tercos como una mula.

Saludos.

Fernando Lugo

Sebastià Mesquida | 16/08/2008, 07:23

He de suposar i supòs que Fernando Lugo és home de molt bona voluntat i molt atent als patiments de la gent, i que així ho haurà entès, també, la majoria que l'ha votat.
Al mateix temps pens, però, que els moviments econòmics avui regnants deixen als polítics les màns molt fermades i que els és difícil passar de quatre coses de carácter diguem-ne domèstic. Desig a aquest home i als paraguaians, de totes formes, tot l'èxit possible. Salutacions, Cil.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb