nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

18 de juliol! Fossa de Palma i Memorial al Cementiri

nurukundo2005 | 18 Juliol, 2008 16:02 | facebook.com google.com

Durant els anys de la guerra civil, el Cementiri Municipal de Palma fou un dels llocs més representatius de la repressió contra la població civil a Mallorca. Es convertí, per a molts dels familiars dels assassinats, en referent i lloc obligat de recerca. Sobretot les dones, de tots els indrets de l’illa cercaven, entre caramulls de robes plenes de sang, les dels seus fills, pares, germans....

Les víctimes eren enterrades despullades a uns forats denominats “Hoyos”, així consta en els llibres d’entrades del cementiri, sense especificar res més. Molts dels seus familiars no els pogueren identificar ni donar-los un enterrament digne. Els impossibilitaren d’elaborar el dol per la mort dels seus éssers estimats durant la guerra i posterior dictadura.

Però, el més greu, és que avui, en plena democràcia, encara no tenen un espai digne on poder recordar-los públicament.

Homes i dones que treballaren i lluitaren per aconseguir un món més igualitari i més just, que foren víctimes innocents d’una guerra inexistent a Mallorca, avui ni tan sols tenen el seu nom escrit a una placa. Estan enterrats a una fossa comuna sense identificar i sense senyalitzar, continuen desaparegudes socialment, exactament igual que durant la dictadura franquista.

Tots els tractats internacionals sobre els Drets Humans incorporen la noció que és primerament deure de l’estat o de les institucions que el representen el protegir-los legalment. La prevenció, és el millor remei per evitar violacions d’aquests drets. Una manera de fer-ho és la preservació dels llocs de la repressió com a testimoni d’aquesta i la creació d’espais per a la reflexió del que mai més ha de tornar a passar.

Per a un poble, el coneixement de la història de la seva opressió forma part del seu Patrimoni. Un monument o memorial forma part de les mesures encaminades a preservar de l’oblit la memòria col·lectiva i en particular, evitar que sorgeixin tesis revisionistes o negacionistes.

Fa més d’un any que Memòria de Mallorca treballa en el projecte del Memorial de la fossa del Cementiri de Palma.

Cal dignificar l’espai on és troben les restes de les víctimes que patiren la repressió franquista i cal fer-ho ja sense més dilacions indegudes i amb el suport dels representants democràtics de la societat mallorquina: Institucions Públiques i Partits Polítics.

Milers de persones, milers de persones!, varen ser enterrades als hoyos després de ser assassinades per les carreteres de Palma o contra les parets del cementiri. Fa anys, els “hoyos” es varen buidar i tots els cossos, sense cap tipus de respecte, sens cap tipus d’avís públic, sense posar-ho en coneixement dels familiars, es varen dipositar, de qualsevol manera, dins l’ossera. Allà són, tots mesclats, sense respecte, condemnats a un oblit contra el que nosaltres volem lluitar.

Per això mateix, hem elaborat el Projecte titulat MEMORIAL DE PALMA, que pretén aconseguir els següents objectius:

  1. Dignificar l’espai on estan enterrades les víctimes del franquisme al cementiri de Palma.
  2. Identificar aquest espai
  3. Transformar el recorregut que feien els cossos de les persones assassinades a la paret del cementiri en un PASSEIG PER LA MEMÒRIA
  4. El Passeig per la Memòria, mitjançant tendrà inscrits, a la mateixa paret del cementiri, els noms de totes les persones víctimes de la repressió franquista a Palma. D’aquesta manera, no només es rehabilita la seva memòria, sinó que permet recuperar la dignitat i el record a totes les famílies que encara els cerquen.
  5. Projecte Educatiu. Es formularà una proposta didàctica adreçada a tots els Instituts de Palma, i també de la resta de l’illa, que serveixi perquè els nostres estudiants coneguin, exactament, què va passar a l’illa.

Memòria de Mallorca
Palma, 18 de juliol de 2008

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb