nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

No a la Directiva europea de la Vergonya!

nurukundo2005 | 15 Juliol, 2008 09:13 | facebook.com google.com

Representants d'entitats nombroses s'han fet presents davant Delegació del Govern, a Palma, per manifestar-se públicament contra la Directiva europea de la Vergonya que s'aprovà al Parlament Europeu amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris que representen les Illes Balears.

El Delegat del Govern, Ramon Socias, del PSOE, va rebre'n el Manifest que s'oposa obertament al que aprovà el seu partit a Brussel·les...

El passat dia 18 de juny el Parlament Europeu votà favorablement la Directiva de retorn de persones estrangeres en situació irregular.

Les entitats sotasignants convoquen una concentració a Palma, per rebutjar aquesta Directiva de retorn d'immigrants en situació irregular i els Centres d'internament per a persones estrangeres (CIES)

 • * Perquè suposa una vulneració dels Drets Humans
 • * Perquè no es pot privar ningú de llibertat
 • * Perquè comporta un incompliment de la convenció dels Drets de la Infància

Concentració:
Dimecres, 16 de juliol, a les 11:00 hores
Lloc:
Davant la Delegació del Govern C/ Constitució, nº 4 - Palma

Les entitats organitzadores són:
Metges del Món – Illes Balears, CGT- BALEARS, Drets Humans de Mallorca, Associació Ecuatoriana de Balears, ATTAC Mallorca, Cáritas Mallorca, Associació AL-MAGHREB, THAKHI RUNA, ASSOCIACIÓ URUGUAYA.

S'hi han adherit d'altres entitats i particulars a títol personal, que es relacionen més avall.

D'altres enllaços que s'hi relacionen:

 1. Concentració a Palma: NO a la Directiva de la Vergonya!
 2. Once entidades y sindicatos de las islas firman un manifiesto contra la ‘directiva de la vergüenza’
 3. NO a la Directiva de la Vergonya!
 4. Concentración en Palma contra la directiva comunitaria sobre el retorno de inmigrantes
 5. Manifestació i concentració a Palma

Aquesta Directiva de la Vergonya legitima i agreuja la situació de vulnerabilitat d'immigrants retenguts en Centres d'Internament de Persones Estrangeres (CIES) a l'Estat Espanyol i a tota Europa, i redueix a cendres una Declaració Internacional que hauria de ser el marc rector de qualsevol política en una societat democràtica.

Les organitzacions sotasignants consideram aquestes propostes totalment injustes i desproporcionades, ja que la prioritat de les polítiques migratòries d'Europa i dels països de l'anomenat primer món s'han d'orientar a corregir el repartiment injust de la riquesa a l'àmbit mundial, garantint unes condicions de vida justes a totes les persones, com també a respectar els Drets Humans i no limitar-se a mesures de control i repressió.

En relació amb les mesures contemplades a la Directiva de Retorn, denunciam:

 • És una VERGONYA! Privar de llibertat una persona estrangera que no ha comès cap delicte i retenir-la als CIES durant un període de fins a 18 mesos; s'hi contravé l'article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans de l'any 1948.
 • És una VERGONYA! Mantenir Centres d'Internament, presons autèntiques per a persones que no han comès cap delicte, i que solament han emigrat sense documentació, quan la immigració no és cap delicte, és un dret humà. No acceptam, doncs, el tractament que s'imparteix a les i als immigrants retenguts als CIES.; el sistema de retenció és de tipus carcerari (limitació de visites, sortides, amuntegament, presència escassa de personal mèdic, treballador/e/s socials, psicòlegs i psicòlogues, juristes, traductor/e/s); pel que comporta d'incompliment del “Conjunt de principis per a la protecció de totes les persones sotmeses a qualsevol forma de detenció o presó”.

 • És una VERGONYA! Desprotegir persones menors, que poden ser tractades com a adultes, recloses als CIES, i expulsades a països tercers sense la seva família ni institucions públiques que les tutelin; pel que comporta d'incompliment de la Convenció dels Drets de la Infància.

 • És una VERGONYA! Prohibir a totes les persones expulsades el seu retorn a Europa durant els 5 anys següents.

 • És una VERGONYA! Posar dificultats i traves administratives a Organitzacions No Governamentals que volen obtenir informació sobre les condicions d'habitabilitat dels CIES.

 • És una VERGONYA! Deixar de concretar el Dret a la Tutela Judicial Efectiva.

 • És una VERGONYA! Establir “l'ús raonable de la força” per part dels Estats Membres a l'hora d'executar les ordres de retenció i expulsió.

 • És una VERGONYA! Rebutjar la sol·licitud de no repatriació per motius humanitaris, i d'accés a un tractament adequat en cas de malaltia que no pot ser atesa als països de destinació; pel que comporta d'incompliment del Dret a la salut gratuïta i universal.

Volem fer esment de la manca de memòria històrica per part de les autoritats de la Unió Europea, un dels continents que ha escampat més immigrants a la resta del món, pels problemes econòmics, polítics i socials que va patir. Cal tenir present que els moviments migratoris esdevenen un dret en si mateixos i que, a més a més, obeeixen essencialment a les desigualtats existents en el repartiment de la riquesa a l'àmbit global, el deute extern i el deteriorament intern que han de suportar nombrosos països del sud, amb violacions sistemàtiques dels drets humans; iniquitat de gènere i, en definitiva, injustícia social; factors que converteixen l'emigració cap a països industrialitzats en l'alternativa millor per a milions de persones.

Per tot això, i davant d'aquesta passa vergonyosa, continuarem treballant amb l'objectiu d'evitar que els Estats membres de la Unió Europea s'emparin en aquesta Directiva per retallar encara més els drets fonamentals, contravenint allò que disposa la Declaració Universal dels Drets Humans.

Palma, 9 de juliol de 2008

Signants contra la Directiva de la Vergonya:

ADIBS (Associació de Dones de les Illes Balears per a la Salut)
Associació Cultural i Esportiva Alfonso Gómez
Asociación Al – Maghreb
Asociación Uruguaya de las Islas
ATTAC Mallorca
Candela Projectes Solidaris ONGD
Casal Argentino de las Islas Baleares
CEPAC
CGT – Illes Balears
Corrent Marxista Internacional (Militant)
Drets Humans Alaró
Drets Humans de Mallorca
Fundación Federico Engels Baleares
Federació d’Associacions Argentines de les Illes Balears
Justicia i Pau de Mallorca
Lobby de Dones
Loco Circo de la Vida
Mans Fora de Veneçuela
Metges del Món – Illes Balears
Sindicat d’Estudiants de les Illes Balears
Thakhi Runa (Asociación Artística y Cultural Uruguaya)
Veïns Sense Fronteres/I.B.

Andreu Rul·lan Buades
Ángeles Moliner
Carlos Martín
Cristina Clar Colom
Elalt Aguirre Lugo
Guillem Ramis i Canyelles
Joan Carrió
Juan Hernández Jover
María Suau
Miquel Piris
Miquel Ramón Clar
Pep Juárez
Yaki Estrada Casanovas

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb