nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Entitats del III Fòrum Social de Mallorca (3): Drets Humans de Mallorca

nurukundo2005 | 28 Gener, 2008 00:24 | facebook.com google.com

Què és Drets Humans de Mallorca?

És una organització que, des de l'any 1974, treballa intensament a Mallorca perquè la Declaració Universal dels Drets Humans que fa l'ONU l'any 1948 no quedi en paper banyat, sinó que serveixi per promoure un major respecte i una major consciència cívica envers els drets humans: primordialment a favor d'aquells col·lectius que els veuen més grosserament potejats.

Drets Humans de Mallorca, a més de ser una de les entitats mallorquines que participa activament en l'organització de tots els Fòrums Socials que s'han fet a Mallorca, l'FSMed realitzat a Barcelona, o l'FSM a Amèrica Llatina i a Àfrica (dos membres participen en el VII Fòrum Social Mundial celebrat a Nairobi, Kènia, l'any 2007), duu a terme altres activitats que tendeixen a conscienciar la població envers la defensa i la promoció dels drets humans.


Paradeta de l'Associació Drets Humans de Mallorca
al recinte del III Fòrum Social de Mallorca
el Dia de Mobilització i Acció Global, gener 2008

Foto: Picalsud

Drets Humans de Mallorca és una de les associacions mallorquines amb més llarga trajectòria activa dins l'àmbit dels moviments socials, pel que fa a la defensa dels drets humans, des de diversos vessants, a l'illa de Mallorca.

Amb més de 30 anys de vida, existència i feina feta, esdevé una de les organitzacions mallorquines que s’avança a la transició democràtica de finals de la dècada dels anys 70.

Es converteix aleshores en l’expressió concreta del desig d’una gent, present a la parròquia de l’Encarnació, de Palma, que vol implicar-se més intensament en la transformació de la societat mallorquina: “són persones interessades a cercar i trobar una resposta cristiana als problemes reals de la societat, a la defensa i promoció dels drets humans”, afirma Mn. Josep Antoni Fuster i Segura, el seu fundador i la seva ànima, mentre es manté viu en aquest món.

Des dels mateixos inicis, Drets Humans de Mallorca s’uneix a tots els grups ciutadans i plataformes polítiques -prohibides o perseguides per la dictadura franquista- que es manifesten en la línia de defensar els drets humans individuals i col•lectius.

Sobretot a Palma, fixa dins els seus objectius pastorals la defensa dels drets humans “interpretats pastoralment com una concretització històrica actual dels 10 Manaments del poble d’Israel” -en expressió del desaparegut mossèn Josep Antoni Fuster.

Què fa Drets Humans de Mallorca?

Moltes de les activitats que realitza l'Associació Drets Humans de Mallorca queden reflectides a la revista que publica periòdicament.

En períodes semestrals actualment, va pel número 39 que, a més de referir-se a la celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau -DENIP 2008-, l'activitat emblemàtica i més representativa de l'Associació, tracta molts d'altres temes relacionats amb els drets humans:

La marginació de la dona, la memòria històrica, la implantació i extensió del col·lectiu a Mallorca, com és el cas d'Alaró, la solidaritat amb pobles del Tercer Món com República Dominicana o Brasil o Tanzània, la defensa del patrimoni històric com La Real, la relació amb altres entitats afines, l'ús responsable dels recursos energètics, la celebració anual del Dia Internacional dels Drets Humans, etc.

Facilita la venguda a Mallorca de personalitats de renom que s'hi relacionen, com és el cas de l'ex-congressista nordamericana Cynthia McKinney o l'advocat català Jordi Palou-Loverdos que porten la denúncia del genocidi rwandès davant dels Tribunals Internacionals; del capellà irlandès Alec Reid, promotor del diàleg entre faccions oposades a Irlanda o al País Basc; o del bisbe Setién que hi presenta el seu llibre “Un obispo vasco ante ETA”...

O es manifesta públicament davant dels diversos processos electorals, la corrupció, els doblers negres o la violència silenciosa

O realitza visites periòdiques setmanals als presos que romanen tancats dins del Pavelló d'Aïllament de la presó de Palma.

O es pronuncia a favor dels drets de les persones immigrants

O impulsa l'estalvi ètic i la pràctica de microcrèdits bancaris a persones i col3lectius més desfavorits

O promou els valors ètics en sectors empresarials amb una inserció sociolaboral més eficient

O fomenta el diàleg interreligiós i intercultural

O reclama la cancel·lació i anul·lació del deute extern dels països empobrits

O duu davant dels Tribunals Internacionals els màxims responsables militars del genocidi rwandès

O mostra públicament la seva crítica serena i assenyada a determinats comportaments i decisions d'una jerarquia eclesiàstica massa poc procliu a respectar els drets humans de certs col·lectius

O organitza cicles de Cinema sobre drets humans en ocasions diverses.

I moltísimes d'altres actuacions que, al llarg d'aquests darrers 33 anys d'existència, han anat desenvolupant els membres que la integren: alguns dels quals des de fa dècades.

Com contactar amb Drets Humans de Mallorca?

C-el: dretshumansdemallorca@gmail.com
Carrer Francesc de Borja Moll, 10, entresòl B – 07003 Palma
Compte bancari per a ajudes voluntàries: 2100-0196-26-0200386833

D'altres enllaços que s'hi relacionen;

DENIP - 2007
DENIP - 2006
Aniversari Declaració Universal dels Drets Humans
Contra la pena de mort a Saddam Hussein
Procés de pau a Euskal Herria
Al gran amic Pep Toni Fuster

Comentaris

La tragèdia de Ca n'Espases

Aina Calafat Busquets | 28/01/2008, 01:27

Benvolgut Cili, He llegit detingudament tot el text. Amb molt poques paraules plenes de contingut has descrit amb una destresa increïble, que ha fet que entengués molt millor, el perquè he començat a treballar amb la gent de DD HH de Mca. En aquest text inclous LA REAL, evidentment, has tocat la meva més sensible fibra que duc dintre. És un exemple del que són capaços els humans davant els poders factils i els diners. La vida d'alguns es un senseraó. I te puc assegurar que sense l'existència de la humilitat, el respecte al nostre entorn, a les nostres arrels i a tot un poble, l'únic que feim és mal bé tots els principis que mos fan esser humans. Gràcies i enhorabona. La meva admiració per tu arriba molt més lluny que la capacitat de molts per a entendre que primer cal interposar l'amor a tot, tal com diu l'evangeli. Així ens ho va ensenyar Jesucrist quan es va fer home. Sempre poso per exemple en les meves paraules que ell va morir precisament per defensar els drets de l'home. Amb aquestes paraules no faig més que englobar el que dius amb molta destresa en el teu resum del que significa DRETS HUMANS.
T'estim un munt Cili no canviïs mai.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb