nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Justícia i Pau de Catalunya i les Illes. Trobada a Mallorca.

nurukundo2005 | 28 Maig, 2005 13:20 | facebook.com google.com

Més d’una quarantena de membres de l’organització Justícia i Pau de Catalunya i les Illes s’han reunit a la Casa d’Exercicis de Son Bono, a Gènova, durant els dies 27, 28 i 29 de maig de 2005, entre d’altres motius, per fer propostes que contribueixin a dinamitzar democràticament el nostre sistema polític.

Vet ací l’aportació que hi ha fet el membre de l’entitat Drets Humans de Mallorca, ex càrrec públic a l’Ajuntament de Palma, al Consell de Mallorca, i al Parlament de les Illes Balears, Cecili Buele i Ramis.

Molt agraït a Justícia i Pau de Catalunya i les Illes, per convidar-me a participar en aquestes jornades i tenir-hi, així, l’oportunitat de fer-hi algunes aportacions a títol personal.
En un lloc com aquest, on, fa més de 36 anys, ja acudia a fer jornades de formació per a gent jove.
En unes jornades com aquestes, amb membres de comissions i grups tan actius i dinàmics.
En una taula rodona com aquesta, on s’apunta a fer propostes que s’encaminen cap a la dinamització democràtica del nostre sistema polític.
En companyia de professors tan excel•lents com Joan López Casasnovas i Arcadi Oliveres, i del moderador Martí Martínez; i de tots vosaltres, que m’haureu de suportar durant un temps…

Des d’on faig comptes presentar les meves propostes? Des d’on dinamitzar democràticament el sistema polític imperant?

Des d’unes perspectives una mica atípiques:
Per la formació acadèmica i l’experiència eclesiàstiques durant més de dues dècades continuades: estudiant humanitats, filosofia, teologia, magisteri, amb alguns retocs de filologia, de ciències polítiques o de sociologia; o cooperant en tasques pastorals a Àfrica Central o a Amèrica Llatina durant 8 anys.
Des d’experiències cíviques diverses. He estat membre d’organitzacions i entitats de moltes castes: des del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, passant pel grup de defensa dels drets humans, creant el comitè de solidaritat amb països del sud, liderant el moviment veïnal de Palma, actuant com a delegat d’organitzacions sindicals, militant en diverses formacions polítiques.
Amb experiència institucional pública durant 8 anys. Com a diputat al Parlament de les Illes Balears, i ja no en som. Com a conseller de Cultura al Consell de Mallorca, i ja no en som. Com a regidor a l’Ajuntament de Palma i ja no en com.
Des de la meva particular condició de persona creient, membre d’una església com la catòlica, que necessita netejar-se en molts aspectes i que ha d’esdevenir símbol de lluita per una humanitat més solidària.
En la meva personal condició de persona mulata en un entorn europeu predominantment blanc…

Cap on s’adrecen les propostes? Cap on s’adreça la dinamització democràtica del sistema polític imperant?

- En l’horitzó dels propers 10 anys, per arrodonir dates (l’any 2015): una Europa en procés de deixar de ser l’Europa blanca que ha estat durant segles…
- Per a gent compromesa en la tasca d’implantar la justícia i la pau: al nostre entorn europeu més immediat i arreu del planeta…
- En uns territoris d’Europa on compartim llengua i cultura, històries passades i esdeveniments presents, interessos econòmics comuns; on compartim també, sabent-ho o ignorant-ho, la mateixa identitat nacional i política que conformen els Països Catalans.
- En context de Fòrum Social Mundial, és a dir, incidint en aquells aspectes que propugnen una participació cívica més intensa en l’elaboració i posada en pràctica d’aquelles polítiques que cerquen implantar la globalització social per damunt de l’econòmica.
- Cridats a esdevenir elements de contrast dins l’estil de vida que es va generalitzant al nostre entorn més immediat.
- Un cop has descobert que la misèria de milions de persones descansa damunt la riquesa que acaramullen uns quants…, que els milions de persones que moren de fam sustenten aquelles altres que s’afarten d’omplir-se la panxa…, que els pobles del sud nodreixen i engreixen els pobles del nord…, en definitiva, que la riquesa d’uns descansa damunt la misèria d’uns altres…, et fugen les ganes de fer-te més ric.
- És llavors quan, en lloc d’apuntar-te a tenir cada vegada més coses, com més millor, t’apuntes a aquell altre club de membres que han arribat a la conclusió que resulta molt millor per a tothom, també per a un mateix, proposar-se de bon deveres conviure a fons a prop de la gent amb l’indispensable per sobreviure-hi amb un mínim de dignitat. I ja no cerques tenis més, sinó viure amb més intensitat, més a fons!

En què es fonamenten aquestes propostes que consider que poden contribuir a dinamitzar democràticament el nostre sistema polític:

Les noves tecnologies ens imposen noves maneres de ser damunt el món, de fer política, de construir la democràcia:
Ens hem d’apuntar, amb ganes i entusiasme, a la tasca d’implantar i escampar al nostre entorn les tres noves mentalitats que se’ns reclamen cada cop amb més urgència:
La mentalitat LINUX, la mentalitat FÒRUM, la mentalitat MÒBIL:
LINUX = sinònim d’independència i llibertat, individual i col•lectiva, programari obert, lliure, per un mateix, sense haver de romandre subjecte al poderós, compartint el saber de franc i sense mercantilismes,...
FÒRUM = aprendre a treballar en xarxa, a obrir i a mantenir oberts nous espais d’encontre i d’intercanvi,
MÒBIL = amb un mínim de paraules, cap al màxim de trobades: menys paraules, més espais de trobada i intercanvi.
Aquestes noves tecnologies que comporten noves mentalitats, ens ajuden a veure i percebre que:
1. Hi ha moltes i diverses maneres d’arribar al mateix punt d’encontre. No solament hi ha un camí, n’hi ha molts i diversos que hi conflueixen
2. No fa falta ser cap persona experta a l’hora de manejar i emprar instruments que semblen molt complexos: basta tenir al costat qualcú que en sàpiga i que t’ajudi
3. Compartir el coneixement (la riquesa, la vida, la terra...) amb altres enriqueix molt més que pretendre aprofundir-hi individualment
4. Qui millor ens pot orientar avui en aquest món de les noves tecnologies –com també ja fou ahir en un món intensament agrari- són els infants petits, aquests menuts que sembla que ja hi neixin ensenyats!

PROPOSTES PER DINAMITZAR DEMOCRÀTICAMENT EL NOSTRE SISTEMA POLÍTIC:

1. Llançar iniciatives que tendeixin a apropar la ciutadania a les preses de decisió que afecten la vida local i global: el protagonisme de la construcció democràtica no pot romandre en mans de la gent que la representa temporalment i parcialment, sinó que ha de romandre permanentment en mans de la ciutadania.
Cal exigir de la gent que es dedica a la política que cedeixin el protagonisme a les ciutadanes i als ciutadans.

2. Insistir i exigir el màxim i el més escrupolós respecte cap a les arques públiques on queden dipositades les aportacions econòmiques de la ciutadania: n’hi ha que són el fruit de moltes de suors.

3. Pressionar intensament, fins a aconseguir que s’incrementi visiblement la presència de la dona als nivells de decisió pública: mentre la polític faci tanta olor de mascle, la ‘res publica’ no podrà funcionar bé.

4. Apostar perquè siguin les generacions més joves les que prenguin el relleu en les tasques de govern, administració i representació de la ciutadania.

5. Encaparrotar-nos a ser gent defensora dels drets humans, a l’àmbit local i global: conscients que la fam que hi ha al món no és ‘un’ problema d’alguna gent, sinó ‘el’ problema de tots.

6. Situar-se en l’horitzó de la construcció d’una Europa nova, cada cop més allunyada de l’esperit colonitzador imperial que l’ha caracteritzada i més acostada a la difusió dels valors humanístics que, des de sempre també, l’han anada marcant.

7. Que les institucions públiques, conformades per partits polítics, es lliguin més fermament als moviments socials, en tot quant fa referència a la distribució dels recursos públics

D’altres aportacions, encara molt més enriquidores, foren a càrrec de M. Dolors Oller, professora de Dret Constitucional; Joan López Casanovas, professor d’Ensenyament Secundari, exdiputat i exconseller; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau de Barcelona i professor d’Economia Aplicada a la UAB; Martí Martínez, representant de Justícia i Pau de Menorca; i Carmel Bonnín , president de Justícia i Pau de Mallorca.

La intervenció magistral d’Arcadi Oliveres, president de Justicia i Pau de Barcelona i professor d’Economia Aplicada a la UAB, se centrà a esposar telegràficament la dotzena de punt que considera propostes bàsiques per dinamitzar democràticament el nostre sistema polític.

S’ho paga fixar-s’hi, encara que només sia en els seus breus enunciats:

  1. * Informació.
    - que sigui l’adequada
    - que no estigui manipulada
    - que arribi a tothom
  2. * Reforma de la vida política
    - la piràmide a l’inrevés: els ajuntaments, les institucions més ben dotades; en segon lloc, les autonomies; en tercer lloc l’estat.
    - participació ciutadana en l’elaboració i control dels pressuposts
    - impulsar i afavorir la iniciativa legislativa popular
  3. * Situació dels partits polítics
    - més transparència pel que fa al seu finançament
    - llistes ofertes, preferentment
    - eleccions primàries i democràcia interna
  4. * Democràcia econòmica més que política
    - democràcia interna a les empreses
    - democràcia externa exigible a les grans empreses que no la practiquen a nivell global i local
    - democràcia i responsabilitat cívica
  5. * Fora privilegis dels poders fàctics tradicionals
    - estaments militars
    - institucions eclesiàstiques
    - entitats bancàries
  6. * Perfeccionament sindical- opció preferencial per la feina precària i la gent aturada
    - informació clara sobre finançament públic i privat
    - dimensió internacional, més enllà dels estats
  7. * Millora de les associacions
    - major credibilitat, amb codis de conducta
    - potenciació de fòrums socials
    - accions contundents de caire pacifista, amb objectius i capacitats globals
  8. * Control social
    - el perill del terrorisme com a excusa
    - l’ocultació del terrorisme governamental
    - el control social dels governants
  9. * Democràcia a l’àmbit internacional
    - als grans organismes internacionals polítics com l’ONU (organització d’estats units!)
    - a les grans institucions internacionals econòmico-financeres (OCM...)
    a les grans institucions internacionals militars (OTAN...)
  10. * Potencia sistema judicial a tots els àmbits
    - constitució de tribunal penal internacional efectius
    - avançar en la internacionaltizació de l’administració de justícia
    - implicar la justícia internacional en la desaparició de la pobresa i la misèria
  11. * Abolició de les monarquies
    - desaparició de privilegis familiars
    - desaparició de relacions reials amb la gent poderosa
    - representació democràtica directa en caps d’estat
  12. * Desobediència civil
    - la democràcia d’alta intensitat reclama persones rebels
    - l’objecció fiscal, contra la destinació d’imposts a la despesa militar
    - una passa més endavant en l’objecció de consciència

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb