nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Dia internacional de les poblacions indígenes del món

nurukundo2005 | 08 Agost, 2007 10:01 | facebook.com google.com

Navegant per la xarxa, m'he topat per casualitat amb el calendari de dies internacionals que la Generalitat de Catalunya hi exposa, assenyalant-hi els dies internacionals i mundials, decennis i anys internacionals, declarats per Nacions Unides.

Com a curiositat, veig que s'hi remarca que som a l'any 2007 (cristià), que és l'any 5767 (jueu), l'any 5126 (maia), l'any 2550 (budista) o l'any 1427 (musulmà)...

Un altre detall que em resulta curiós és que, precisament el 9 d'agost, se celebra el Dia Internacional de les Poblacions Indígenes del Món!

Intent d'esbrinar què deu ser això, de què va l'assumpte. I m'hi pos.

Veig que, a més d'institucions públiques com la Generalitat, n'hi ha d'altres que també en fan esment, d'aquesta celebració a l'àmbit mundial; com són ara universitats, ajuntaments, congregacions religioses, organitzacions ecologistes, associacions de defensa dels drets humans, associacions de Nacions Unides, individus particulars, associacions juvenils...

Cerc i cerc i no arrib a trobar gaire cosa més.

Amb gran sorpresa de part meva, m'adon que totes aquestes entitats, associacions i organismes institucionals coincideixen en un element que em crida poderosament l'atenció -i que, fins i tot m'arriba a encalentir i encendre la sang!: no fan altra cosa que limitar-se a reproduir el mateix calendari de la celebració de tots aquests dies internacionals, entre els quals figura el Dia Internacional de les Poblacions Indígenes del Món. Es limiten, totes, a reproduir-ne el mateix calendari, amb els mateixos dies i les mateixes commemoracions.

No me'n puc avenir. I continuo cercant dins la xarxa, guglejant a les totes. Fins que aconseguesc d'entrar dins una pàgina que assenyala alguns detalls més explicatius:

Pel que s'hi veu, es tracta d'una d'aquelles resolucions que l'Assemblea General de Nacions Unides adopta l'any 1994, encaminades a celebrar cada dia 9 d'agost, durant 10 anys seguits, el període de temps que abasta 1995-2004 i que rep la denominació de Decenni Internacional de les Poblacions Indígenes del Món.

Ja tenim la seu plena d'ous! Deu anys seguits de dedicar recursos i esforços a la celebració anual d'un Dia Internacional dedicat a les Poblacions Indígenes del Món!

Com és de suposar, no serveixen per a res!

I així ho reconeix l'any 2005, en haver transcorregut aquests 10 anys, un informe elaborat pel mateix secretari general:

"En molts països els indígenes continuen estant entre els més pobres i marginalitzats. L'aprovació d'una declaració de drets de les poblacions indígenes, un dels principals objectius del Decenni, no s'ha complert. Els Estats membres interessats i la comunitat internacional han de duplicar els esforços encaminats a assegurar que totes les poblacions indígenes d'arreu del món gaudeixin plenament dels seus drets humans i es beneficiïn de millores reals i quantificables en les seves condicions de vida".

Molt bones paraules. Tot per a reconèixer, una vegada més, el gran fracàs de Nacions Unides damunt del Planeta Terra.

Què queda a fer, doncs? Queda ben clar: com que no basta un decenni, que se'n celebri un altre!

I així es recomana a l'Assemblea General ara fa tres anys “que es proclami el Segon Decenni Internacional dels Pobles Indígenes del Món, que comença dia 1 de gener de 2005 i acaba dia 31 de desembre de 2014”

La finalitat està ben clarament expressada: "continuar enfortint la cooperació internacional per a solucionar els problemes amb els quals s'enfronten els pobles indígenes en àmbits com la cultura, l'educació, la salut, els drets humans, el medi ambient i el desenvolupament social i econòmic, mitjançant programes orientats a l'acció i projectes específics, una major assistència tècnica i les activitats normatives pertinents".

No vols brou, tassa i mitja!

Vénguin celebracions de dies internacionals dels pobles indígenes del món!

Si més no, perquè d'altres pobles -no tan indígenes- no solament se'n sentin exculpats de qualsevol altra responsabilitat, sinó que, més tost, se'n puguin servir per continuar enfortir-s'hi encara molt més!

Què deu ser de cert allò que deia algú que es mirava el món i la bolla des d'un paratge molt bell enclavat en una regió del món desenvolupat: si no existissin els pobles indígenes, els hauríem d'inventar!

Mentrestant, per exemple, l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca-APPO, a Mèxic, roman en lluita permanent per fer que els pobles indígenes de l'Estat mexicà d'Oaxaca puguin sobreviure en condicions dotades amb un mínim de dignitat!

Com diu i reconeix Eduardo Tamayo G., hi ha molt poc a celebrar, per una Diada dedicada a combatre les terribles condicions de pobresa, violència, exclusió i discriminació que afecten la majoria dels 370 milions de persones que viuen en 70 països de diverses regions del Planeta, constituint uns 5.000 pobles indígenes.

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, agost 2007

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Pobles Indígenes

Bernat Vicens | 08/08/2007, 10:52

Hauríem de fer alguna acció que significàs reconeixement i assertivitat. Saps quina riquesa suposa tenir a casa nostra més de 170 realitats multiculturals diferents?.
Ocurrència a partir del Dia Mundial dels Pobles Indígenes.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb