nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Drets Humans de Mallorca, amb el suport institucional del Consell de Mallorca

nurukundo2005 | 21 Juliol, 2007 18:09 | facebook.com google.com

Drets Humans de Mallorca, entitat que, des de fa dècades, publica periòdicament la revista Drets Humans de Mallorca, per primera vegada s'ha acollit enguany a les subvencions que atorga el Consell de Mallorca, i n'ha rebut una quantitat per fer front a les despeses de publicació en català d'aquesta revista. N'estan contents, ja que és la primera vegada que han demanat aquesta ajuda al Consell, i se'ls ha concedit.

Al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 84, del 5 de juny de 2007, es fa pública la concessió de subvencions de normalització lingüística per a revistes en català d'entitats associatives o organitzatives sense finalitat de lucre per a l'any 2007.

Hi figuren vint-i-tres entitats a les quals el Consell de Mallorca ha atorgat subvencions sol·licitades, per un muntant de 24.998,76 euros. Mentre unes altres set entitats se n'han vist excloses per motius diversos (àrea municipal o periodicitat improcedent, presentació fora de termini, etc.

D'entre les entitats que sí han vist concedida la subvenció, hi figura l'Associació Drets Humans de Mallorca que rep 1.166,04 euros per la publicació de la revista Drets Humans de Mallorca que, des de fa dècades va publicant l'entitat.

Es tracta de la resolució que adopta el conseller executiu de Patrimoni i Identitat Cultural del Consell de Mallorca, i que fa pública el secretari tècnic amb signatura datada el 26 d'abril de 2007.

S'ho paga remarcar dos aspectes relacionats amb aquest fet:

La persistent constància de l'Associació Drets Humans de Mallorca en l'impuls de l'ús normal del català, l'única llengua pròpia de Mallorca, tant en les seves publicacions, com en les seves intervencions públiques de qualsevol casta, des de fa dècades.

També el suport institucional que hi dóna el Consell de Mallorca, complint amb el seu deure públic de fomentar l'ús de la llengua catalana a l'àmbit de l'illa de Mallorca -no amagant-ne ni la pràctica, ni l'ús ni el nom propi que la identifica-.

I en tercer lloc, valdrà la pena de valorar fins a quin punt es destinen a aquesta finalitat els recursos públics que s'hi precisen; fins a quin punt s'estimula la creació literària en llengua catalana, entre les entitats i associacions amb seu a l'illa de Mallorca; i fins a quin punt el nou Govern de Mallorca està en condicions de -i disposat a- incrementar-ne considerablement les quantitats i els àmbits d'actuació.

Un dels drets humans fonamentals de qualsevol persona que viu i resideix a Mallorca és poder i saber comunicar-se en la llengua pròpia d'aquesta illa.

En aquest sentit, ni el Consell de Mallorca ni cap altra institució pública d'aquesta illa, pot donar l'esquena a l'arribada d'aquestes onades migratòries que hi arriben, desproveïdes d'una eina tan bàsica per a la convivència i l'arrelament profund en aquesta nova realitat, com és ara el coneixement de la llengua catalana, pròpia de l'illa de Mallorca.

Caldrà posar-hi molts més mitjans, a l'abast de la ciutadania i a l'abast de les entitats que la conformen i enforteixen.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb