nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Dades biogràfiques d'un bisbe catòlic, líder polític paraguaià

nurukundo2005 | 23 Juny, 2007 21:44 | facebook.com google.com

Considerat com un dels més insignes representants de l'església progressista paraguaiana, Fernando Armindo Lugo Méndez neix el 30 de maig de 1951 en el si d'una família humil de San Pedro del Paraná, una localitat del departament d'Itapúa situada a 400 quilòmetres al sud d'Asunción, la capital del Paraguai.

 • L'1 de març de 1970 ingressa al Noviciat dels Missioners del Verb Diví -una congregació religiosa fundada a Holanda l'any 1875-, i el mes de setembre de 1972 professa a Asunción, per emetre els seus vots perpetus l'any 1975.
 • Realitza els seus estudis superiors a la Universitat Catòlica Nuestra Señora de la Asunción de la capital paraguaiana, on obté el títol de llicenciat en Ciències Religioses.

 • S'ordena sacerdot el 15 d'agost de 1977 i posteriorment es trasllada a Equador on treballa com a missioner a la diòcesi de la província de Bolívar, hi fa de professor i s'exerceix com a rector a les localitats de Garanda i Echeandia.

 • A mitjan 1982 retorna al Paraguai i fa d'ajudant de mestre de novicis al Col·legi Verb Diví.
  L'any 1983 viatja a Roma on realitza estudis d'Espiritualitat i Sociologia i es llicencia en Sociologia amb l'especialització en Doctrina Social de l'Església.

 • De retorn al Paraguai treballa com a professor de l'Institut Superior de Teologia, a Asunción, és membre de la Comissió Doctrinal de la Conferència Episcopal Paraguaiana i de l'equip de Reflexió Teològica del CELAM (Consell Episcopal Llatinoamericà).

 • L'11 de setembre de 1992 és nomenat superior provincial de la congregació dels Missioners del Verb Diví a Paraguai i vicepresident de la Confederació de Religiosos del Paraguai.

 • El 17 d'abril de 1994 és ordenat bisbe de la diòcesi de San Pedro, amb un treball destacat amb grups indígenes i de pagesos pobres.

 • Considerat com un insigne representant de l'església progressista paraguaiana, és el responsable de les Comunitats Eclesials de Base del país.

 • L'any 2004, Fernando Lugo passa a ser bisbe emèrit.

Ben lliurement s'expressa en aquest Blog de Fernando Lugo, aquest líder paraguaià que, després de 30 anys d'exercici disciplinat del sacerdoci, renuncia a la seva condició formal de bisbe, sense deixar de ser cristià i paraguaià, i pren la decisió de dedicar-se a la política mitjançant el treball a favor d'un projecte de servei públic al país com a president de la República del Paraguai.

La resposta del Vaticà no es fa esperar. Tot d'una en rep la primera, en forma d'admonició, que va seguida d'una altra posterior consistent en la suspensió a divinis imposada com a sanció penal el 20 de gener de 2007 pel prefecte de la Congregació per als Bisbes, cardenal Giovanni Battista Re.

D'acord amb el Cànon 1333 & 1 del Codi de Dret Canònic, amb aquesta sanció penal, Fernando Lugo roman dins l'estat clerical i continua obligat als deures que hi són inherents, tot i que queda suspès en l'exercici del ministeri sagrat.

A través d'algunes entrevistes, va escampant les seves idees, els seus projectes, la seva visió del país i de les iniciatives que considera que poden resultar profitoses per a un redreçament i enfortiment de la democràcia al Paraguai...

No hi ha cap dubte. La decisió que pren Fernando Armindo Lugo Méndez el dia de Nadal de 2006, deixant a una banda la seva condició de bisbe, per liderar una candidatura a la presidència de la República del Paraguai, portarà molta de coa...

D'altres informacions relacionades amb aquest mateix assumpte

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb