nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Inhabilitat per ser president de la República

nurukundo2005 | 21 Juny, 2007 07:55 | facebook.com google.com

L'absència d'un projecte nacional favorable a les grans majories populars del Paraguai, sotmeses al deteriorament constant de la seva qualitat de vida, empeses cap a la pobresa extrema i la misèria, fa que sorgeixin figures com la del bisbe catòlic de la diòcesi de San Pedro de Iquamandyyú, Fernando Lugo.

Es tracta d'un bisbe catòlic d'una de les zones més pobres del Paraguai, San Pedro de Iquamandyyú.

El mateix dia de Nadal de l'any passat, 25 de desembre de 2006, deixa la mitra episcopal a una banda i pren la determinació de posar-se al servei del país des de la política.

Se li demana que accepti de liderar un moviment polític d'oposició ferma al tradicional i conservador Partido Colorado, que governa el país durant més de cinc dècades seguides, i ell l'accepta amb respecte i veneració cap a la voluntat popular.

El primer obstacle a superar és la seva mateixa condició de bisbe catòlic. La Constitució paraguaiana prohibeix a qualsevol “ministre” de qualsevol culte esser candidat a la Presidència de la República. Els assessors del Govern i els catòlics conservadors, units a la veu oficial de la jerarquia eclesiàstica, escampen pertot arreu que només el Vaticà té la potestat real de desproveir-lo de la seva condició de bisbe. Com que no ho fa, -diuen- Fernando Lugo continua sent bisbe i, conseqüentment, “ministre” del culte catòlic, inhabilitat constitucionalment per ser candidat a president de la República.

Fernando Lugo es defensa adduint que la seva postura és simplement humana i racional: més de 100.000 signatures i el clamor popular fan veure que gran part de la ciutadania confia en ell per a un compromís amb el bé comú. Basant-se en un “dret humà” anterior a qualsevol legislació positiva o religiosa, ha renunciat a l'exercici de les seves funcions episcopals i, en consciència, se sent totalment lliure per acceptar la candidatura presidencial, sempre que es manifesti en aquesta direcció el sentir popular.

Mentre el Govern del Paraguai continua insistint que Fernando Lugo està inhabilitat per ser candidat a la presidència de la República per una coalició opositora al Partido Colorado, l'ex bisbe aspirant a la presidència de la República del Paraguai, viatja aquest mes de juny als Estats Units, on manté trobades i reunions amb líders i representants de moviments polítics i sindicals de la col·lectivitat paraguaiana resident a Nordamèrica.

També es rebut pel cap de la diplomàcia nordamericana per a Amèrica Llatina, Tom Shannon, a la mateixa seu del Departament d'Estat. Una trobada que Fernando Lugo qualifica de molt agradable i molt cordial.

Fernando Lugo té previst, també, visitar Espanya, possiblement Madrid, Barcelona i potser Palma, on fa comptes de mantenir entrevistes als grans mitjans de comunicació.

Entitats i associacions mallorquines diverses romanen informades de la trajectòria pastoral de Fernando Lugo, un dels més fervents impulsors de les Comunitats de Base al Paraguai. Adherit de ple a la línia de la Teologia de l'Alliberament, hom pot tenir l'oportunitat d'aportar-hi idees i suggeriments que puguin sorgir de la creativitat solidària de companyes i companys de Mallorca.

A mida que es manté i va en augment el suport popular, polític i sindical a la seva candidatura, hi ha la convicció que, contra qualsevol argument i qualsevol conjuntura, Fernando Lugo pot arribar a ser inhabilitat, tant pel Tribunal Electoral com per la Cort Suprema.

Això no obstant, la gent ja comença a difondre l'opinió i la visió segons les quals “La resposta no pot venir d'uns tribunals venuts... sinó que s'ha de donar al carrer”.

No seria la primera vegada que la població paraguaiana “surt al carrer”, com ha fet tantes d'altres vegades en la seva història secular dramàtica.

Fernando Lugo, durant la seva visita a Buenos Aires, ja advertia que el panorama paraguaià esdevé esperançador i inquietant alhora, perillosament inquietant. Perquè el més probable és que l'oficialisme governamental no accepti d'arriscar el lliurament del poder per la via legítima democràtica; té massa a perdre: el 80% de les terres i de les riqueses en general roman dins les propietats d'un 15 o 20% del poder mafiós.

La gent sap, i Lugo també, que ni tan sols la seva eliminació física queda descartada!

Per a més informació i contactes, vet ací l'adreça electrònica de Pere Barceló: barcelobarcelo@ya.com

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Fernando Lugo

Bernat | 21/06/2007, 14:19

Val la pena si ve a Palma, que organitzem conjuntament alguna cosa: conferència, roda de premsa, un sopar d'estiu. Drets Humans de Mallorca ens hi apuntam. Demà a sa reunió ho plantejarà, i donaran tot el suport.

Fernando Lugo

Bernat Vicens | 21/06/2007, 14:16

Aquest tema és ben interessant, per questions inclús de drets humans.
Si ve a Palma, des de la nostra Associació col.laboraríem amb organitzar el que calgui.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb