nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Lugo, la cara i creu d'una mateixa moneda

nurukundo2005 | 20 Juny, 2007 16:04 | facebook.com google.com

De bisbe catòlic a president de la República

Fernando Lugo, bisbe catòlic del departament nordenc de San Pedro, al Paraguai, el mateix dia de Nadal de 2006 pren la determinació de “posar-se al servei del poble paraguaià mitjançant la política”.

Suports i rebuigs

Des d'un principi són nombrosos i diversos els grups que promouen la candidatura de Fernando Lugo a la presidència de la República del Paraguai:

El Moviment Tekojoja (Gent Unida) que presenta 100.000 signatures promotores de la candidatura; un bloc social i sindical integrat per cinc centrals de treballadors i diversos grups de l'esquerra paraguaiana.

El Partit Liberal Radical Autèntic -PLRA- del Paraguai, la força opositora més rellevant, acaba també donant suport recentment a l'ex-bisbe com a candidat a les presidencials de 2008.

El Vaticà i la Presidència de la República

Les reaccions del Vaticà i la presidència de la República paraguaiana no torben gens ni mica a fer-se públiques:

En un primer moment, el bisbe catòlic rep l'amonestació vaticana, a través del cardenal Giovanni Battista Re, prefecte de la Congregació per als Bisbes.
Li recorda el Codi de Dret Canònic:
El canon 285 prohibeix als clergues d'assumir tasques públiques que comportin la participació en l'exercici del poder civil, ja sigui en la seva funció legislativa, com en l'executiva i la judicial.
I el canon 287, a més a més, prohibeix als clergues de participar activament en partits polítics o en la direcció d'organitzacions sindicals.

El president paraguaià Nicanor Duarte Frutos, d'altra banda, intenta dissimular el cop d'efecte d'una candidatura presidencial d'aquestes característiques i s'afanya a “recomanar” al bisbe que es presenti en una opció pròpia i no en una concertació de partits.

Enquestes:

Des dels primers sondejos de vot, Lugo apareix com la persona més ben situada per guanyar les properes eleccions generals al Paraguai.

La consultora First Análisis y Estudios del diari paraguaià ABC assenyala en una enquesta realitzada el mes de desembre de 2006 que si les eleccions se celebren en aquell mes Fernando Lugo guanya la Presidència de la República a l'actual cap d'estat, Nicanor Duarte.
Segons aquest sondeix, el líder avantajaria el mandatari amb un 42,4% de les intencions de cot enfront del 37,3% que obté Duarte.

A mida que passa el temps, Fernando Lugo esdevé el candidat més ben qualificat per forçar l'alternança política al Paraguai, el que en surt més afavorit a les enquestes

Moviment indígena i comunitats cristianes

Resulta força il·lustratiu l'extracte d'una entrevista que el mes de maig de 2007 realitza, a la ciutat de Caaguazú Heinz Dieterich, periodista de Rebelión al bisbe catòlic, candidat presidencial del Moviment Tekojojá.

S'hi parla de tot i molt: la força electoral, el resultat de les enquestes, les possibilitats de frau o d'accidents, el socialisme del segle XXI, la reforma agrària, la industrialització paraguaiana, les bases militars nordamericanes, etc.

El bisbe candidat a president del Paraguai, en un moment de l'entrevista reconeix que: “Totes les esglésies del Paraguai són construïdes amb les promeses dels rics i amb els doblers dels pobres”.

Es mostra totalment convençut que el cristianisme té conceptes molt valuosos d'equitat social, d'igualtat, de justícia, d'amor, que són valors del regne que no es poden negociar i que han de ser el fonament de qualsevol conformació i construcció d'una nova societat.

En espanyol i en guaraní

Fernando Lugo és vist com un bon i gran orador que atrau l'atenció de qui l'escolta, tant en espanyol com en guaraní, -la llengua parlada per la majoria de la població d'aquest país llatinoamericà mediterrani que compta amb 6,5 milions d'habitants-.

Als seus discursos ataca durament la corrupció i la injustícia: “Hi ha massa diferències -diu el candidat- entre el grup reduït de 500 famílies que viuen amb un nivell de vida del primer món, mentre la majoria de la població paraguaiana viu dins la pobresa bordejant la misèria”.

Resulta ben interessant, en molts sentits, comprovar com va i com acaba aquest intent de rompre amb l'hegemonia de més de cinc dècades de domini del Partido Colorado al Paraguai

Observacions personals, favorables i desfavorables

  • Veig molt positiva la decisió personal d'abandonar l'exercici del càrrec de bisbe d'una diòcesi, en un país d'Amèrica Llatina com Paraguai, amb la finalitat d'engrescar-se més intensament en la tasca política de romandre al servei de la ciutadania des d'una plataforma distinta, la política;
  • No veig tan positiu que un bisbe, d'un dia per l'altre, es posi a fer de candidat a la presidència d'una república, sense haver passat pel sedàs de la pertinença i la militància a l'interior d'un partit polític. Què se'n diria en sentit contrari?

  • Veig molt positiva la decisió de les organitzacions populars, polítiques i sindicals de les esquerres paraguaianes de voler donar suport a una candidatura que les aglutini amb l'objectiu comú d'aconseguir la presidència de la República, en un país dominat durant sis dècades pel partit dretà del mateix color, el Partido Colorado

  • No veig tan positiu que l'únic recurs humà de què es disposi per assolir un canvi, en la continuïtat secular d'una presidència del mateix color polític, hagi de ser la candidatura d'un ciutadà amb tan minsa experiència política pràctica, institucional, governamental, d'àmbit públic general

  • Veig molt positiu que una iniciativa d'aquestes característiques sorgeixi de l'àmbit de la població més maltractada per factors socials i econòmics i, a la vegada, on es generen més lluites i esforços que s'encaminen cap a la transformació real del país

  • No veig tan positiu que s'intentin ajuntar unes forces polítiques, socials i econòmiques tan diverses i disperses que semblen córrer el perill greu de neutralitzar-se entre si, més que oferir la garantia sòlida d'una propera victòria electoral

  • Veig molt positiu que el candidat a la presidència de la República del Paraguai, juntament amb l'espanyol també parli perfectament el guaraní, l'idioma parlat per la majoria de la població paraguaiana i de les comunitats camperoles indígenes

  • No veig tan positiu que, sobretot a l'àmbit internacional, es caigui massa sovint en l'error de valorar molt més allò que diu el candidat que no allò que es proposa fer quan sigui president de la República.

  • Traduccions:
    - Español
    - English
    - Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb