nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Bisbe catòlic, candidat a president del Paraguai

nurukundo2005 | 19 Juny, 2007 22:52 | facebook.com google.com

Amb els vents que bufen hores d'ara en molts indrets d'Amèrica Llatina, no sorprèn que sorgeixin iniciatives com les que representa l'aparició del bisbe d'un dels departaments més pobres del Paraguai, Fernando Lugo, que es presenta com a candidat a la Presidència de la República.

Amb molta popularitat i acceptació sobretot a l'interior de les comunitats camperoles del departament nordenc, se'l descriu com a persona vinculada a la Teologia de l'Alliberament.

Nascut al departament de San Pedro, el més pobre del Paraguai, també n'és el bisbe durant els darrers tretze anys, càrrec al qual renuncia després que li presenten les signatures de 100.000 electors que li demanen que assumeixi el lideratge d'una alternativa de canvi al país:

”En veure aquestes signatures, -reconeix l'exbisbe catòlic- em vaig assustar... Comportava deixar 30 anys de sacerdoci, 13 de vida episcopal, per ficar-me i embrutar-me dins el fang de la vida política del país”.

El 22 de desembre de 2006 renuncia al sacerdoci. El dia de Nadal es posa a disposició de la ciutadania, formant-se una Concertació Nacional Opositora que a l'actualitat compta amb una trentena de membres entre organitzacions sindicals, socials, camperoles i comercials.

Aquesta mateixa setmana, amb molts estires i arronses, debats, discussions, tensions i sessions maratonianes, la Convenció Liberal elegeix Fernando Lugo com a candidat de la Concertació a la Presidència del Paraguai.

No tot són flors i violes, en el reconeixement públic d'aquesta candidatura presidencial. Organitzacions populars com el Moviment al Socialisme – MAS no dubta a mirar amb una mica de reüll l'aparició d'aquest monsenyor. Diu que pot ser molt progressista, però que no deixa de plantejar un projecte burgès. Es considera que allò que necessita el país és una eina independent en mans dels treballadors.

Tot i que l'ex bisbe de la diòcesi paraguaiana de Sant Pere, Fernando Lugo, de 56 anys, lidera totes les enquestes d'intenció de vot per als comicis generals de 2008 al Paraguai, en renunciar a l'estat clerical el mes de desembre de 2006, el Vaticà rebutja aquesta pretensió i el passat mes de febrer el suspèn “a divinis”.

Aquests dies realitza una gira pels Estats Units de Nordamèrica, Argentina, Espanya i altres països europeus, a recaptar-hi suports i oferir-hi explicacions...

Qualcú desitjaria que es fés present a Mallorca...

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb