nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Bases per un estatut d’autonomia de les Illes Balears (II). La proposta d’Esquerra

nurukundo2005 | 21 Juny, 2006 08:01 | facebook.com google.com

Convé recordar que l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, que s’aprova l’1 de març de 1983, té un nivell de competències molt inferior al de les comunitats autònomes anomenades ‘històriques’.

Es fa necessari reflexionar sobre quines passen s’han de fer ara, l'any 2006, a més de vint-i-tres anys de vigència d’un Estatut esquifit, que ja queda bastant lluny d’aquell altre avantprojecte anterior, redactat l’any 1931 per l’Associació per la Cultura de Mallorca i les diferents cambres de comerç.

Ens referim al text que encapçala la signatura d’Emili Darder, batle de Palma i membre d’Esquerra Republicana, un dels referents democràtics més pròxims de la voluntat del nostre poble, quant a la voluntat de ser i a la llibertat d’escollir el nostre futur.

Quan Esquerra Republicana planteja aquestes Bases per un Estatut d’autonomia de les Illes Balears, té ben present que, després d’haver perdut les institucions d’autogovern, el mínim que avui ens cal és aproximar-nos al límit que hem de superar avui.

Durant la primera transició democràtica els límits del nostre autogovern queden emmarcats en la por o la inhibició dels governants davant poders fàctics tan potents com els militars, els eclesiàstics, els banquers, els franquistes...

Amb això, s’aconsegueix avançar en matèria de llibertats individuals; però també es marca un límit a la democràcia, precisament allà on comencen les llibertats col•lectives.

Tot i que les fronteres marcades l’any 1714 per l’Estat espanyol als territoris que conformen els Països Catalans continuen gaudint de bona salut, una de les idees felices de la transició democràtica és que les regions de la nostra nació, els Països Catalans, es dotaran d’autogovern mitjançant unes lleis orgàniques espanyoles.

El fet és que els conceptes d’autogovern i autonomia ens arriben ben esmenats. Tant pel fet que continuam sent incompetents en molts d’àmbits, com perquè se’ns transfereixen competències tan mal dotades que esdevenen del tot insuficients.

Si a això afegim que, després de vint-i-tres anys de vigència de l’Estatut d’autonomia, les Illes Balears i Pitiüses esdevenen les illes d’Europa més perjudicades pel seu propi Estat, es fa més clara i nítida la necessitat d’aproximar-nos al límit que hem de superar avui.

Ens hi empeny el dèficit fiscal continu d’un producte interior brut que, en el nostre cas, arriba al 15%.
Afegit a l’augment de necessitats educatives i sanitàries, sense el corresponent increment de recursos disponibles.
Adjuntat a la manca de capacitat de decisió en polítiques d’integració.

Necessitam unes altres eines, molt més eficaces, que ens permetin gestionar millor i més a prop els nostres recursos i així dur a terme un programa social avançat.

La voluntat dels parlaments autònoms dels Països Catalans, com a depositaris de la voluntat del poble que constitueix la nació catalana, ha de fer palanca i obrir un segon període de transició democràtica que ens permeti assolir amb plenitud les llibertats col•lectives.

S’han de modificar les regles del joc vigents a l’actualitat i s’ha de tendir cap a una major democratització de les estructures.
Cal avançar en la conscienciació del nostre poble.
Cal marcar un full de ruta que serveixi de nexe d’unió entre l’avui i l’ara que tenim i el demà i el futur que desitjam per a la nostra nació.

La proposta d’Esquerra d’unes bases per un Estatut d’autonomia de les Illes Balears arrela en la que fa Esquerra amb el seu projecte d’Estatut nacional, quan reconeix el dret de les Illes Balears a formar part de l’Estat lliure associat de Catalunya.

Aquestes bases constitueixen, doncs, la reforma que ens prepara per emprendre la carrera i saltar el llistó que hem de superar per tal d’arribar al nostre objectiu: la independència i la sobirania plena de la nació catalana dins la nova Europa dels pobles i les nacions que la conformen.

Pròleg de les ‘Bases per un Estatut d’autonomia de les Illes Balears’ (pàg. 7-9).

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb