nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

L'OJIPC en concert al Palau de la Música Catalana

nurukundo2005 | 24 Abril, 2010 21:23 | facebook.com google.com

L'OJIPC 2010, assajant abans del concert al Palau de la Música from Cil Buele on Vimeo.

Si és ben cert que m'ha sabut greu no poder assistir enguany al Diumenge de l'Àngel, al Castell de Bellver -com acostum a fer cada any-, també és ben cert que faig comptes de guardar -com un tresor veritable- les dues entrades que ens han permès d'accedir a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, a Barcelona. Gràcies a la invitació amable de la presidenta de l'associació mallorquina Fòrum Musicae, la professora del col·legi de Santa Mónica, a Palma, na Magadalena González i Crespí(Segueix)

Taula rodona al barri de Son Roca, sobre la corrupció a les Illes Balears

nurukundo2005 | 18 Abril, 2010 21:38 | facebook.com google.com

Des de la barriada palmesana de Son Roca, se'm demana de participar en una Taula Rodona sobre la CORRUPCIÓ; que hi aporti les meves reflexions personals sobre la situació a les Illes Balears.

Mossèn Guillem Vaquer, rector de la Parròquia de Son Roca, em demana que li confirmi la meva assistència com a participant a la Taula Rodona que organitza ACO-Mallorca al barri de Son Roca.

L'acte s'ha de fer a l'Associació de Veïns "Amigos de Son Roca", Cap Formentor, 13 - 1er. pis Centre Comercial, dijous 29 d'abril, a partir de les 19,30 hrs.

M'alegra que m'hi convidin. I faig comptes de dir-hi la meva, més o manco amb aquests termes:

1. Vivim en una societat europea, capitalista, marcada inexorablement per la corrupció

Com a societat capitalista, construïm els fonaments d'una Europa sobre la qual s'aixequen els negocis més salvatges. Se'ns empeny a assolir el màxim de riquesa possible -per a una part minsa de la població-, la qual s'ha de mantenir damunt la més esgarrifosa de les misèries per a la majoria (¾ parts de la humanitat).

A la nostra Europa, el sistema capitalista esdevé la personificació més sofisticada de la corrupció, al més alt nivell.

2. Feim part d'un Estat espanyol marcat des de fa temps per la corrupció

La imatge d'Espanya dins Europa, des de fa molt temps, ha romàs ben marcada per certes senyes de corrupció que no es donen en cap altre indret d'Europa, hi esdevenen irrepetibles: dictadura de 4 dècades com enlloc, transició democràtica singularment corrupta, venuda sindical i política al franquisme perdurable, manteniment de la situació d'espoli de les nostres illes per omplir butxaques castellanes, preu de patató per al treball intel·lectual (que se'n va fora) i preus astronòmics per a jugadors de futbol (que venen d'arreu del món)...

3. Vivim en un societat illenca corrupta i corruptora des de fa temps

D'una societat tan corrupta com la illenca, difícilment en poden sorgir dirigents incorruptes que arribin a ser triats per la ciutadania quan aquesta vagi a a votar. Una societat corrupta es torna incapaç de veure amb bons ulls, incapaç de donar el vot favorable a dirigents honests (hom pensa de 10 vegades 9 que qui només roba 10 és perquè no pot robar 11...)

4. La més greu de les corrupcions, la política

La corrupció política és significativament la més rellevant de totes, la que s'ha de combatre amb més fermesa: més que qualsevol altra casta de corrupció existent a la nostra societat (comercial, alimentària, compravenda immobiliària, esportiva, professional, artística, bancària, etc.).

Amb la corrupció política no solament s'hi manegen doblers públics. S'hi segueixen normes i criteris fixats i preestablerts per les mateixes formacions polítiques que els administren: les mateixes formacions polítiques que recapten els doblers de la ciutadania són les mateixes que els administren, els reparteixen i els desvien...

5. Se sap que la corrupció política, lluny de llevar vots, en dóna més encara

Des de les més altes instàncies de la direcció dels partits polítics, se sap que la corrupció política, malauradament, en lloc de llevar vots en dóna més encara. Per això no se les sol veure gaire engrescades a lluitar aferrissadament contra la corrupció política de membres d'altres partits polítics.

Com a molt, s'hi expressen de paraula, fins i tot més o manco enèrgicament; però mai no arriben a manifestar-ho expressament i contundentment amb fets concrets de rebuig, clar i català, davant indicis de corrupció més que evident...

Fins que no s'hi pronuncia un jutge... els agrada omplir-se la boca amb expressions tan poc valentes i agosarades com la presumpció d'innocència... fins i tot quan se sap ben redecert de què va la cosa...

6. Cal una legislació molt més estricta, aplicable específicament a la corrupció política

Mentre no es promulguin lleis especialment adreçades a combatre la corrupció política a les institucions públiques, aquesta no pot arribar a quedar-ne totalment descartada: qui roba 10 de les arques públiques, n'hi ha de tornar 20 (just el doble!)! Perquè, si robes 10 i només n'has de tornar 3 al jutge (ves a saber per pagar-hi què!), aleshores encara te'n queden 7!

7. Contra polítics corruptes sí, però sobretot contra la corrupció cívica, social i electoral:

No hi ha cap polític corrupte, sense el suport de votants de la formació política que l'ha col·locat a les institucions públiques.

Qualsevol polític corrupte ha hagut de mester qualque funcionari que li hagi facilitat i permès la pràctica corrupta.

8. Contra la corrupció política, no basten tribunals que la condemnin. Calen mesures efectives que l'evitin i la impedeixin:

8.1 La participació de la ciutadania organitzada (FAAVV), amb veu i vot dins els òrgans de l'administració pública, ha permès (temps enrere) que polítics, tècnics i funcionaris anassin molt més alerta i que s'hi desplegàs una gestió pública més transparent.

8.2 L'exigència cívica d'una preparació adequada per a l'exercici dels càrrecs de responsabilitat institucional: metges, advocats, mestres, militars, policies, jutges... prèviament a exercir-se com a tals, han hagut d'estudiar durant anys.

Quanta gent que es dedica a la política s'hi ha preparat durant anys, per esdevenir-hi suficientment SÀVIA, amb una formació humanística, psicològica, lingüística, tècnica, filosòfica, etc.?

Contra la corrupció, més participació ciutadana, més control democràtic...!

NO TOTHOM SERVEIX PER FER POLÍTICA DEMOCRÀTICA AL SERVEI DE LA COL·LECTIVITAT!

CALDRÀ APRENDRE A TRIAR-NE LA GENT MILLOR!

CALEN MESURES ELECTORALS MÉS AGOSARADES, I PRÀCTIQUES INSTITUCIONALS MÉS COMPARTIDES!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb