nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Per un món, on càpiguen tots els mons!

nurukundo2005 | 14 Desembre, 2008 10:34 | facebook.com google.com

La invitació que em fa na Marta Bestard, una d'aquestes joves mallorquines que viu de prop la situació de conflicte que travessen les comunitats indígenes de Chiapas, a Mèxic, em convida a assistir a una xerrada que fa i organitza al casal de Can Gelabert, a Binissalem, l'ONG a la qual pertany, “Igman-Acció Solidària”.

S'hi mira de difondre la lluita zapatista i les fites aconseguides durant aquests darrers 20 anys d'existència d'unes comunitats indígenes zapatistes que viuen una guerra de baixa intensitat per part del govern mexicà.

És cert que viuen en lluita des de fa segles, però d'uns anys cap aquí s'han proposat d'intensificar la seva autogestió i la lluita per sortir endavant.

A Can Gelabert es parla d'allò que fan, en projectes col·lectius d'agricultura, cafè orgànic per comerç just, educació autònoma, medicina tradicional tenint com a punt de referència tres dels lemes que acostumen a difondre: “Per un món on hi càpiguen tots els mons”, “Manant, obeint: el poble mana, el govern obeeix”, “Un altre món és possible”.

A partir de documentals gravats, realitzats i editats pels propis indígenes, amb el suport de l'Associació Promedios A.C. (col·lectiu de Chiapas) les comunitats indígenes zapatistes volen donar la seva visió i denunciar la situació en la qual viuen.

Na Marta Bestard i en Siscu Parés, que hi intervenen, són membres de l'ONG “Igman-Acció Solidària”, una de les entitats que hi manté contactes directes i freqüents i que porta materials d'allà cap a tot Catalunya i Balears, per facilitar-hi la col·laboració i la intercomunicació.

 (Segueix)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb