nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Drets Humans de Mallorca contra la pena de mort a Saddam Hussein

nurukundo2005 | 29 Desembre, 2006 18:25 | facebook.com google.com

Drets Humans de Mallorca, recollint l'opinió manifestada per L'Associació pels drets humans d'Espanya - APDHE – davant les notícies relacionades amb la condemna a mort i molt probable execució propera de Saddam Hussein, manifesta públicament que: la pena de mort és inacceptable en qualsevol cas i circumstància.

  • L'abolició de la pena de mort es basa en el cor dels drets humans: la dignitat de la persona i el dret a la vida i a la integritat física.
  • L'estat espanyol, d'acord amb l'article 10.2 de la Constitució, ha assumit la Declaració Universal dels Drets Humans i els successius pactes ratificats en aquesta matèria, com el criteri d'interpretació dels drets fonamentals i les llibertats constitucionals vigents.
  • Contra la pena de mort s'expressen, a partir de la Declaració Universal dels Drets Humans, el corresponent Pacte internacional de drets civils i polítics i el seu Protocol facultatiu 2, tots dos ratificats per Espanya.
  • Així mateix, d'acord amb l'article 15 de la Constitució, Espanya és un dels primers estats que ratifica, l'any 1985, el Protocol nº 6 al Conveni Europeu de Drets Humans i Llibertats Fonamentals, relatiu a l'abolició de la pena de mort, l'article 1 del qual estableix que “queda abolida la pena de mort; ningú no pot ser condemnat a aquesta pena ni executat”.
  • L'ONU i el Consell d'Europa han realitzat accions diverses a favor d'una moratòria generalitzada de les execucions capitals, orientada a l'abolició definitiva de la pena de mort en tot el Planeta.

A la llum d'aquests fets i principis,
- Manifesta el seu rebuig a l'aplicació de la pena de mort a Saddam Hussein.
- Rebutja aquells judicis de valor sobre aquesta qüestió que es basen en criteris i calendaris d'oportunitat política, com s'està difonent als mitjans de comunicació nacionals i internacionals.
- Reitera que qualsevol execució de la pena de mort és inadmissible, amb total independència de la situació i condicions personals de qualsevol presumpte reu, el primer caràcter essencial del qual és el de persona humana.
- Insta les autoritats i d'altres responsables polítics de l'estat espanyol a complir el seu deure, manifestant a l'àmbit nacional i internacional el rebuig públic d'Espanya a aquesta execució.
- Insta les empreses i professionals dels mitjans de comunicació a no diluir el principi de la dignitat i els drets de la persona entre consideracions d'oportunitat política.

A veure si s'arriba a temps d'aturar aquesta execució que, entre d'altres aberracions, significa una autèntica revenja personal i política del president Bush!

Mallorca, 29 de desembre de 2006.

Aliança de civilitzacions o caça i captura de persones indefenses

nurukundo2005 | 27 Desembre, 2006 17:12 | facebook.com google.com

Mentre Europa -i el conjunt del món “cristià”- celebra a bombo i platerets les festes de Nadal, a les mateixes portes d'Europa, a l'altra banda de la frontera -on perviu el món “islàmic”- s'estan incrementant les actuacions violentes exercides per les autoritats locals contra persones que desitgen arribar-hi...

Diverses Organitzacions No Governamentals, integrades dins el Fòrum Social Mediterrani – FSMed, fan públic que, en compliment d'acords adoptats per la Unió Europea, la matinada del 23 de desembre de 2006, entre 200 i 400 persones han estat detengudes a diverses barriades de la ciutat de Rabat, al Marroc.
Un cop introduïdes a l'interior de vehicles, han estat deportades a la frontera algeriana.

La nit de Nadal de 2006 s'han produït noves detencions a la ciutat de Nador, a l'est del Marroc, on han quedat detengudes nombroses dones i infants, així com també altra gent que havia sol·licitat asil, i que havia estat admesa com a refugiada per l'Alt Comissariat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

S'hi estan produint detencions i expulsions a gran escala, en nom de la protecció de les fronteres d'Europa, en un país on els drets dels immigrants i de persones que necessiten protecció internacional constantment es veuen trepitjats.

Es tracta de persones que han quedat enganxades dins la trampa que els ha parat la política migratòria de la Unió Europea.
Han quedat totalment abandonades a la seva sort en condicions inhumanes, esdevenint les víctimes més directes d'aquesta lògica europea, mancada de responsabilitat i de respecte cap a persones indefenses.

No sembla que sia aquest el millor camí per arribar a a establir de bon de veres una autèntica Aliança de civilitzacions damunt d'aquest Planeta; més tost sembla el contrari.

Sucosa entrevista a refugiada rwandesa

nurukundo2005 | 20 Desembre, 2006 19:46 | facebook.com google.com

A qui tengui l'interès de conèixer una mica més de prop l'opinió d'una dona rwandesa relacionada amb el genocidi comès en aquell país de la regió de l'Àfrica dels Grans Llacs, resulta del tot recomanable la lectura d'aquesta entrevista que surt publicada al diari El Periódico.

M. Béatrice Umutesi, autora del llibre Fugir o morir al Zaire, de Pagès Editors, Lleida 2002, conta la vivència profunda de la seva experiència com a refugiada rwandesa; i la gran alegria que li produeix el fet de conèixer i veure de prop la creació i el funcionament als Països Catalans del Fòrum per la Veritat i la Justícia a l'`Africa dels Grans Llacs.

Una iniciativa promoguda, entre d'altres, pel mallorquí Joan Carrero Saralegui, membre de la Fundació s'Olivar d'Estellencs

Mor un dictador, el dia dels Drets humans

nurukundo2005 | 10 Desembre, 2006 23:56 | facebook.com google.com

Coincidències? Casualitats? Intranscendències?
El fet és que molt sovint algunes dates esdevenen rellevants; si més no, pel simple fet d'haver-s'hi succeït esdeveniments que criden poderosament l'atenció de qui vulgui prestar-n'hi una mica.

És el cas de l'11 de setembre:
una data molt significativa en la història de Catalunya (1714); alhora que també s'hi produeix a Xile el sagnant cop d'estat del general Pinochet que dóna pas a una de les més sagnants dictadures sudamericanes (1973); més recentment, s'hi produeix l'atemptat contra les torres bassones a Nova York (2001).

Una cosa semblant passa també amb el 20 de novembre:
amb una sèrie d'anys pel mig ocorren fets tan rellevants com la mort de José Antonio Primo de Rivera i Buenaventura Durruti (1936), o la de Francisco Franco (1975); o comença el judici de Nuremberg (1945) contra 24 criminals de guerra nazis.

El dia 10 de desembre, amb una sèrie d'anys pel mig, també s'hi destrien alguns fets significatius en la vida de la humanitat:
Cuba s'independitza d'Espanya (1898); l'ONU proclama la Declaració Universal dels Drets Humans (1948); mor a Santiago de Xile l'ex-dictador Augusto Pinochet Ugarte.

Els qui hem tengut l'oportunitat de viure relativament a prop de persones que han patit en carn pròpia els efectes nefasts de les atrocitats comeses per la dictadura militar que encapçalà Pinochet, després d'haver-se carregat el govern democràtic presidit per Salvador Allende, no podem deixar de celebrar públicament que se n'hagi anat a l'altre món qui no s'ha fet mereixedor de viure en aquest com a persona ben nada.

També clamam perquè la mort de l'ex-dictador xilè en un dia com aquest serveixi de record i estímul per valorar amb major intensitat la necessitat de promoure, molt més aferrissadament encara, la defensa acurada dels drets humans arreu del planeta Terra.
Ens hi jugam el futur d'aquest, i de la gent que hi visqui en anys venidors.

Cal fer de la Declaració Universal dels Drets Humans qualque cosa més que paper banyat... en tinta de colors...

Drets Humans de Mallorca commemora la Declaració Universal

nurukundo2005 | 07 Desembre, 2006 19:17 | facebook.com google.com

Dia 10 de desembre, com cada any des que va ser fundat el grup, Drets Humans de Mallorca organitza a Palma la tradicional celebració commemorativa de la Declaració Universal dels Drets Humans.

La mort de qui fou fundador i ànima del grup, el capellà Pep Toni Fuster, ocorreguda el mes de novembre de l'any passat, lluny d'aturar i frenar la marxa d'aquesta entitat mallorquina que s'afanya a defensar i promoure els drets humans, l'anima i encoratja a seguir cap endavant, constituint un bon grapat de dones i homes que, voluntàriament i sense cap casta de recompensa, no afluixen en aquesta labor tan necessària.

Conjuntament amb Amnistia Internacional, també enguany s'encarrega de promoure l'acte que es fa a les 20:00 hores a la plaça Major de Ciutat, amb l'encesa d'espelmes i l'al·locució pertinent.

Seguidament, a les 20:30 hores, a l'església de Sant Felip Neri es realitza el Concert commemoratiu, que enguany corre a càrrec de Miranda Jazz Quartet i de Big Band de l'escola de música DosPuntDos,

L'entrada és lliure, per a tothom que hi vulgui assistir.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb