nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Presència cultural mallorquina a Egipte

nurukundo2005 | 28 Novembre, 2005 08:51

En uns moments en què, des de les més altes esferes del poder s’estan impulsant iniciatives tendents a establir Aliances de Civilitzacions o a revisar preses de decisió relatives a l’Euromed, resulta del tot gratificant poder comprovar que, en altres nivells, més culturals i socials, ja fa estona que s’estan donant passes per acostar la gent que viu a les més diverses regions de la Mar Mediterrània.

Molt gustosament reproduïm aquesta COMUNICACIÓ PELS CASTELLERS DE MALLORCA que acabam de rebre:

La participació al Congrés Final del projecte Veus mediterrànies. Història oral i pràctiques culturals a ciutats mediterrànies; que pertany al Programa Euromed Heritage II de la Unió Europea que ha tingut lloc a Alexandria (Egipte) entre l'11 i el 13 de novembre de 2005.
Hem estats presents:
Per part de l'equip de recerca MedVoices de la UIB els antropòlegs socials Marc Morell (coordinador/etnògraf) i Jaume Franquesa (etnògraf)
Els convidats de l'equip de MedVoices-UIB que són:
Joana Bardina (gestora del Centre Social Flassaders)
Joan Pasqual (secretari de l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics - ARCA)
Liberto Santana (secretari de l'Associació de Veïns de Sa Calatrava): que va presentar dins de la taula rodona "Living in Cities" en el auditorium de la Biblioteca Alexandrina de les images per power-point de "EL PASSAT TRENCAT", descobriment i destrucció de una part de la Palma Romana al Bastió d'en Berard-Dalt Murada i de la comunicació de "El patrimoni intangible a Sa Calatrava: Un mirall per la cohesió social" en catalá amb traducció multiple al arab, anglés, castellá, francés, italiá i grec. En la presentació de les imatges, un total de 108 imatges, la nombre 89 es del 3d7 fet el dia 20 de març del 05 a ENFILAT PEL TSUNAMI, i correspon a las secuencies -al altres imatges- que fan menció a les manifestacións tradicionals, culturals, poetiques-musicals al Bastió d'en Berard -Dalt Murada-. L'auditorium de la Biblioteca Alexandrina asistien a l'exposició al entorn de unes 75 persones provinents entre altres llocs del mediterrani: Istambul, La Valletta-Malta, Chania-Grecia, Nicosia nord i sud, Beirut, Betlem, Alexandria, Creta, Marsella, Granada; i de Londres, Las Palmas de GC. i Lanzarote, representat d'entitats socials, universitats, de l'Unió Europea, i politics. L'exposició oral i d'imatges va ser acogida amb molta sorpresa per la contundencia de les imatges, i va agradar moltissim.

CONGRÉS:
TORNANT A LA MEDITERRÀNIA: HISTÒRIA ORAL I PRÀCTIQUES CULTURALS A LA MEDITERRÀNIA (Bibliotheca Alexandrina, Alexandria, Egipte; 11-13 de novembre 2005)
Aquest congrés ha estat l'acte final del Projecte Veus Mediterrànies. Dins del marc de la Bibliotheca Alexandrina es hem trobat acadèmics d'aquest projecte que s'encetà ara farà tres anys i mig i varis representants de la societat civil mediterrània. L'objectiu ha éstat el d'intercanviar coneixements, experiències i propostes sobre el patrimoni intangible dels barris històrics de les ciutats de la conca mediterrània.
Per a més informació: consulteu document adjunt i pàgina web oficial del Congrés.
Mes informació: Liberto Santana 637300804.

El Grup Blanquerna més actiu que mai

nurukundo2005 | 19 Novembre, 2005 18:01

Amb la Sala del Centre Cultural s'Escorxador de Palma plena de gom a gom, el Grup Blanquerna realitza unes jornades d'estudi i formació, adreçades sobretot a la gent jove de Mallorca, insistint en la necessitat de defensar-hi amb fermesa els valors culturals més genuïns.

Ha plogut molt, des que es varen fer les fotos de l’esquerra –en unes Jornades del Grup Blanquerna a Lluc, publicades al llibre Pensar el tercer mil•lenni editat per Lleonard Muntaner l’any 1999, realitzades per Pere Carmona- i aquestes altres fotos fetes dissabte, dia 19 de novembre de 2005 al Centre Cultural de s’Escorxador de Ciutat.

Tot i el pas del temps, el Grup Blanquerna continua mantenint-se feel al projecte que l’any 1985 ja duien al cap i al cor alguns patriotes: organitzar uns seminaris de reflexió i estudi, oberts principalment a la gent jove de Mallorca que es volgués prendre i plantejar seriosament el futur d’aquest tros de país.

Es tracta, com s’hi diu, d’una utopia compartida per molta de gent.

El nom del Grup Blanquerna marca la filosofia que, des de bon començament, acompanya aquest col•lectiu de gent somniadora: personatge lul•lià que representa les més pures i engrescadotes utopies de les lletres catalanes.

Blanquerna és qualque cosa més que el nom d’un carrer de Palma situat al barri de Bons Aires, apropat al Centre Cultural de s’Escorxador!

És l’herència d’un passat suggerent, l’empenta per planejar des de la realitat que ens envolta un projecte cap a l’esdevenidor, bategant d’esperança.

Amb el títol Mallorca i Europa: identitat i progrés, el setembre de 1985 se celebra a Lluc el primer seminari de formació i estudi del Grup Blanquerna, un seminari que des de llavors ençà, gràcies a l’empenta de persones com Climent Garau, Josep M. Magrinyà, Francesca Bosch, Tomeu Martí, i d’altres, s’ha anat organitzant cada any amb la participació de centenars de joves que hi acudeixen amb moltes ganes d’aprendre i compartir.

Enguany aquesta trobada es fa a Ciutat.

Precisament pocs dies abans que s'hi celebri un esdeveniment que pot resultar força significatiu i transcendent en la tasca encomanada a una entitat que precisa de gent jove per tirar endavant, l’Obra Cultural Balear, la qual és a punt de celebrar l’assemblea general que ha d’escollir una nova Junta Directiva.

L’única candidatura que s’hi presenta, Més x l’Obra no s’amaga d’assenyalar com a punt del seu programa, a l’apartat dedicat a la Creació de discurs: què farem:
Promoure, en col•laboració amb el Grup Blanquerna, jornades de formació per als socis i treballadors de l’entitat

Amb gent com aquesta, val la pena engrescar-se a treballar per enfortir els lligams que uneixen tanta gent, tants de grups, col·lectius i entitats que senten la necessitat de treballar amb més intensitat que mai a favor de Mallorca i del conjunt dels Països Catalans.

La Fundació Maria Ferret lliura els Premis 2005

nurukundo2005 | 04 Novembre, 2005 17:41

Amb una convidada a tothom que hi vulgui assistir, la Fundació Maria Ferret lliura els Premis 2005, en un acte que organitza dia 4 de novembre, a les 20:30 hores, a la Capella de Sant Pere, carrer Seminari, 4, de Palma.

La Fundació Maria Ferret, lligada indissolublement al Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca proclama i subratlla la transcendental importància de la cultura i l’educació dins la nostra societat.

Els Premis que la Fundació atorga cada anys són dos:

1. El Premi Eladi Homs, que es concedeix a un col•lectiu escolta o altres col•lectius que hagin destacat per una iniciativa, experiència o tasca realitzada en benefici de l’Escoltisme i el Guiatge de Mallorca.

El Patronat de la Fundació, reunit el 28 d’octubre, després d’analitzar les propostes presentades, acorda concedir enguany aquest Premi a l’Equip Escolta i Guia de l’Eurojam, que ha portat 51 joves de Mallorca, d’edats compreses entre 11 i 16 anys, a tenir i viure l’experiència sempre enriquidora de prendre part activa en una de les trobades juvenils més multitudinàries que es fan arreu del món, lL’Eurojam.

Enguany, l’encontre s’ha realitzat a Hylands Park, a la població de Chelmsford, a una cinquantena de quilòmetres de la ciutat de Londres.
Hi ha participat els Agrupaments Escoltes i Guies de Mallorca: Sa Marjal (sa Pobla), Pedra Viva (Binissalem), i Reina Constança de Mallorca (Palma).

2. El Premi Maria Ferret, que es concedeix a una persona o persones que s’hagin distingit dins el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca per la seva dedicació i entrega a l’Escoltisme i el Guiatge mallorquí.

En aquest cas, el Patronat de la Fundació, atenent les propostes presentades, acorda d’atorgar-lo a aquestes tres persones: Martina Perelló, Mateu Cerdà i Joan Sans, totes tres intensament dedicades a escampar la llavor de l’Escoltisme de manera perllongada i eficient.

La vetlada, que es desplega en un ambient dominat per intervencions musicals diverses que acompanyen el recitat d’alguns poemes, triats prèviament, compta amb la participació de
- Miquel Socies, que presenta l’acte;
- Jaume Aguiló, al violí;
- M. Antònia Perelló, lectora dels poemes Bon dia!, d’Anna-Maria Ticoulat, Cantarem la vida, de Raimon Pelegero, Amor de pàtria de Miquel Costa i Llobera, i Fent camí d’Esquirols;
- Andreu Font, lector dels poemes La casa que vull, de Joan Salvat-Papasseit, un fragment de Diumenge al vespre al cafè, d’Enric Casassas Figueres, i La meva terra de Lluís Llach;
- el grup MEN, que hi afegeix David Caro i Xavi Hernàiz i
- de membres del Patronat de la Fundació que van lliurant els premis corresponents.

La trobada es converteix en una de les aportacions que fa la Fundació Maria Ferret a la celebració entusiasta del 50aniversari de la creació del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.
S’és ben conscient que, si s’ha arribat fins al moment i la situació present del Moviment, és perquè a l’any 1956 un grapat de persones, amants de la nostra terra i de la seva cultura, decidiren emprendre una aventura, amb la clarividència suficient per implantar-hi un moviment educatiu capaç de divulgar els valors universals de la igualtat, la democràcia, la defensa de la nostra llengua i d’innovació, en uns moments de gran dificultat i manca de llibertat.

N’és una bona prova, entre d’altres, la vigorosa existència d’una entitat com L’Associació d’Antics Escoltes que, tal com reflecteix la revista periòdica que publiquen, Noves, continua ben viva i activa a l’actualitat.

Per això, Rosa Marquès i Àngel Zaragoza, els actuals comissaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, també hi intervenen i reten un fervent homenatge a la gent que va iniciar el Moviment, ara fa 50 anys.

L’acte conclou amb la intervenció de la presidenta de la Fundació Maria Ferret, Aina Maria Benito i Porcel.

Als 80 anys del conco En Jaume

nurukundo2005 | 01 Novembre, 2005 09:44

Glosa:
Als 80 anys del conco En Jaume, d’un nebot

Heu estat d’entre tots el més jove
A la casa que té sis germans,
Sou un fill de família nombrosa
Enguany feis amb salut vuitanta anys.

No teniu ni cap fill ni cap filla,
Prô comptau amb moltíssima gent
Que perllonga la vostra família
I que molt a prop vostre se sent.

Prou comptau amb cunyats i cunyades,
Si no he errat n’heu tengut fins a cinc;
I nebodes, nebots vint-i-quatre
Que no es poden comptar amb els dits.

Si pegam ben arreu una ullada
Podem veure que encara n’hi ha més:
Vint-i-una me’n surten comptades
Que podeu tenir bé com a néts.

Renebodes també n’hi ha algunes,
Tres completen el marc familiar;
Mentre d’altres són ara en la ruta
Que comporta engrandir vostra llar.

Feim presents davant Déu Senyor nostre
Vostres pares, parents i germans
Que un bon dia deixaren ca nostra
I tornaren al cel, amb els sants.

Donem gràcies a Déu Senyor nostre
Per la vida que ha volgut donar-vos
Ell que ha fet d’Ariany casa vostra:
Per molts d’anys que puguem estimar-lo.

Que siguin molts
i que sien sempre molt bons!

Cecili Buele i Ramis

A la vila mallorquina d’Ariany se celebra el 80è aniversari de Jaume Ramis Ribot.

Una ocasió esplèndida que serveix per arreplegar-hi gairebé tots els membres de la família, diumenge, dia 30 d’octubre de 2005.

Primerament a l’església de Ntra. Sra. d’Atotxa, en una missa que presideix el rector mossèn Melsion Fullana.

I posteriorment en un dinar familiar al restaurant santjoaner de Can Tronca.

S’aprofita l’ocasió per fer-hi gloses i enllestir la llista de membres d’aquesta família arianyera que duu els llinatges Ramis i Ribot.

Jaume Ramis Mestre (31/12/1886 – 14/02/1978)
/ Jerònia Ribot Cànaves (05/12/1887 – 08/03/1965)

1 Francisca Ramis Ribot (10/11/1912) /
/ Guillem Mayol Garau
1.1 Bernat Mayol Ramis / Maria Valls Mascaró
1.1.1 Guillem Mayol Valls / Antònia Gómez
1.1.1.1 Sílvia Mayol Gómez
1.1.1 Francisca Mayol Valls / Francisco Morell
1.1.1.1 Cristina Morell Mayol
1.2 Jaume Mayol Ramis / Trudi Vanderwalle
1.2.1 Jaume Mayol Vanderwalle
1.3 Antònia Mayol Ramis / Antoni Castelló
1.3.1 Cati Castelló Mayol
1.3.2 Juan Antonio Castelló Mayol
1.4 Guillem Mayol Ramis / Àngela Ribot
1.4.1 Guillem Mayol Ribot

2 Maria del Carme Ramis Ribot (16/07/14 – 14/06/1987) /
/ Andrés Buele Siesa (14/12/1911 – 12/10/1999)
2.1 Cecili Buele Ramis /
Isabel Rosselló Girart (Lina Company Vidal)
2.2 Jaume Buele Ramis / Elisa Cortès Segura
2.2.1 Elisa Buele Cortès / Vicente Engonga
2.2.2 Andrés Buele Cortès
2.3 Andreu Buele Ramis / Mari Trini Zamora Hernández
2.3.1. Sílvia Buele Zamora
2.3.2 Raquel Buele Zamora
2.4 Maria Ana Buele Ramis / Eugenio Domenech Rodríguez
2.4.1 Maria Eugènia Domenech Buele
2.4.2 Maria Ana Domenech Buele
2.4.3 Carme Domenech Buele
2.4.4 Maria Bernarda Domenech Buele

3 Guillem Ramis Ribot (05/04/1918) /
/ Catalina Mestre Socías
3.1 Jaume Ramis Mestre / Margarita Terrasa Pallicer

4 Miquel Ramis Ribot (14/01/1921 -)
/ Francisca Alzamora Ribot

5 Jerònia Ramis Ribot (17/07/1923 – 05/01/1988)
/ Sebastià Genovard Mestre
5.1 Barita Genovard Ramis / Pedro Escanellas Llabrés
5.1.1 Miquel Àngel Escanellas Genovard / Cati Perelló Aguiló
5.1.2 Sandro Escanellas Genovard / Begoña Campos Cano
5.1.2.1 Maya Escanellas Campos
5.1.3 Joana Maria Escanellas Genovard
5.1.4 Jerina Escanellas Genovard
5.2 Jaume Genovard Ramis / Isabel Colomer Rodríguez
5.2.1 Isabel Genovard Colomer
5.2.2 Jimy Genovard Colomer
5.3 Sebastià Genovard Ramis / Ivonne Burmann
5.3.1 Jonathan Genovard Burmann

6 Jaume Ramis Ribot (10/06/1925)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb