nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

Dirigents colombians assassinats

nurukundo2005 | 19 Setembre, 2005 17:03

El Col•lectiu de Colombians Refugiats a Espanya (COLREFE) denuncia públicament l’assassinat del dirigent sindical Luciano Enrique Romero Molina, comès l’11 de setembre de 2005 a la ciutat de Valledupar -departament del Cesar, Colòmbia-, l’endemà mateix d’haver estat segrestat.
Es tracta d’un dels dirigents més destacats i actius, membre de la Fundació Comitè de Solidaritat amb els Presos Polítics.
Davant les contínues amenaces que havia patit anteriorment, diverses organitzacions havien aconseguit traure’l del país el mes de gener de 2005 per protegir-li’n la vida.
Sota els auspicis del Programa que el Principat d’Astúries manté per protegir temporalment dirigents sindicals i socials amenaçats, s’havia pogut aconseguir allotjar-lo a Gijon durant sis mesos.
Segons informa el Col•lectiu, Luciano és el sindicalista núm. 37 que ha estat assassinat enguany a Colòmbia.

Es demana que les organitzacions sindicals i les entitats socials manifestin el rebuig d’aquests fets; que exigeixin del govern colombià que presideix Álvaro Uribe Vélez més garanties i major respecte pels drets humans de totes les persones que viuen i resideixen a Colòmbia; i que es mobilitzin per evitar que crims com aquests no romanguin dins la impunitat ni es tornin a repetir.

Per aquest motiu, fan públiques les adreces electròniques on adreçar-hi missatges:

 1. Álvaro Uribe Vélez, president de la República de Colòmbia:
  auribe@presidencia.gov.co; dh@presidencia.gov.co
 2. Vicepresidente Francisco Santos:
  fsantos@presidencia.gov.co
 3. Doctor Carlos Franco, Director Programa Presidencial de Derechos Humanos y DIH:
  cefranco@presidencia.gov.co
 4. Doctor Mario Iguarán Arana, Fiscal General de la Nación:
  contacto@fiscalia.gov.co; denuncie@fiscalia.gov.co; webmaster@fiscalia.gov.co
 5. Comisión Interamericana de Derechos Humanos:
  cidoea@oas,org
 6. SINALTRAINAL:
  sinaltrainal@sinaltrainal.org
 7. CUT Nacional – Departamento Derechos Humanos:
  Derechos humanos@cut.org.co
 8. COLREFE:
  colrefe@nodo50.org

Cinquanta anys d’escoltes i guies a Mallorca

nurukundo2005 | 18 Setembre, 2005 11:09

Mig segle -molts d’anys, mesos, dies i hores- de dedicació entusiasta a l’educació d’infants i joves fa del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca una de les eines més dinàmiques en l’àmbit d’aprofitament del lleure.

Són molt nombroses, a Mallorca, les generacions de dones i homes que porten marcades, amb més o manco intensitat, les empremtes inconfusibles del Moviment Scout.

Fundat a Anglaterra l’any 1907 per Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powel (Londres, 28/02/1857 – 08/01/1941), l'Escoltisme queda empeltat a Mallorca, 50 anys després i amb molt d’encert, pel matrimoni català Eladi Homs Zimmer i Maria Ferret Espanyol l’any 1956.

L’any 2006 se’n celebra el 50è aniversari, de presència continuada a Mallorca!

Qui ha tengut la gran sort de poder treballar-hi, a nivells diversos, s’adona que la Mallorca d’avui, sortosament, pot comptar amb una munió de gent que la defensa i que treballa per protegir-ne el territori, la llengua pròpia, la gent que hi viu, la natura, el patrimoni, les aigües, les aus, els endemismes, etc.

Hom pot percebre que no poca d’aquesta gent, en un moment o un altre de la seva vida, ha tengut l’oportunitat de beure directament a les fonts mostrades pel Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca;
- d’aixoplugar-se a la seva ombra;
- de fer-hi sortides i acampades;
- d’aprendre-hi a estimar el país sia com sia;
- de descobrir mans transcendents en la natura;
- de treballar-hi en xarxa des de fa estona;
- d’emprar-hi la llengua catalana amb la més gran normalitat;
- d’acollir-hi amb ganes gent de fora;
- de tractar-s’hi amb igualtat dones i homes, etc.

Cinquanta anys seguits de vida, escolta i guia, no poden esvair-se així com així.

Des de l’Esclafit del MEGM, -programat per al dia 8 d’octubre-, fins a la cloenda dels actes, amb un Sopar de Germanor a la vila de Santa Margalida, -el mes de juny de 2006-, hi ha tot un enfilall d’activitats diverses que s'organitzen cada mes, i que han de servir no solament per commemorar festivament els 50 anys de vida del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, sinó també per transformar-ho en convidada cívica a engrescar-se decididament en la tasca
- d’educar-se educant,
- d’arriscar-se creient, i
- d’afanyar-se a fer país
amb unes ganes profundes de contribuir a deixar aquest món una mica millor d'així com l'hem trobat.

Cecili Buele i Ramis
Vicepresident de la Fundació Maria Ferret

D’altres enllaços:

 1. Qué Mallorca!

 2. Poblers compromesos amb la construcció d’Europa

No perdem l'oportunitat! Aprofitem-la!

nurukundo2005 | 08 Setembre, 2005 22:42

El fòrum UBUNTU ha emès i fet públic un comunicat, amb motiu de la cimera de caps d'Estat i de Govern de l'ONU.

Els dies 14, 15 i 16 de setembre de 2005 se celebra a Nova York la Cimera de Caps d'Estat i de Govern de Nacions Unides.
S'hi han posat moltes expectatives i s'hi han gastat moltes d'energies en la preparació d'aquesta Cimera.
Coincideix amb la celebració del 60è aniversari de l'organització, i també que fa 5 anys que s'aprovaren els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (MDG).

La Cimera va precedida del treball realitzat a molts nivells, sobretot de l'informe de Kofi Annan "In larger freedom"...

Tot i els esforços desplegats per nombroses organitzacions de la societat civil mundial, perilla que la reunió no acabi amb una mera Declaració d'intencions. Que no aporti cap proposta significativa ni cap compromís efectiu orientat a dur a la pràctica, sense més dilacions, la tasca inajornable de dotar el món d'aquells instruments i d'aquelles polítiques que esdevenen del tot necessàries per fer front als grans problemes i desafiaments que planteja l'actual situació del planeta Terra.

Com sempre, el Govern dels Estats Units de Nordamèrica està disposat a presentar-hi esmenes.
Entre d'altres aspectes, pretén eliminar qualsevol referencia als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, el 0,7%, el canvi climàtic o la seguretat col·lectiva basada en la Carta de Nacions Unides i el respecte al dret internacional.

Per aquest motiu, augmenta el nombre de firmants d'un comunicat amb el qual s'ajunten les veus, amb més força que mai, per convidar la ciutadania d'arreu del món a amplificar-les.
Es fa una crida al conjunt de Caps d'Estat i de Govern del Món, perquè realment assumeixin la responsabilitat que han contret i que tenen plantejada: que no perdin aquesta oportunitat, sinó que l'aprofitin, sense més excuses ni dilacions, per prendre les decisions i per assumir els compromisos que els corresponen: garantir el compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni:

 1. Finançament per al desenvolupament, governança global i enfortiment de Nacions Unides
 2. Drets Humans, Pau i Seguretat
 3. Responsabilitat i coherència: compromisos i mesures per eradicar la pobresa

Encara hi som a temps!
No perdem aquesta oportunitat!
Aprofitem-la de debò!

NOTA:
Els quatre dies anteriors a la Cimera, es preveuen convocatòries massives arreu del món, per reclamar públicament l'eradicació de la pobresa mitjançant canvis profunds en el sistema de funcionament de les institucions internacionals.

Eradicació de la pobresa

nurukundo2005 | 07 Setembre, 2005 23:07

Una de les paraules africanes que, a la dècada dels anys 70, tenc l'oportunitat de conèixer i d'aprendre en kirundi -llengua parlada al Burundi- és la que conté aquestes 6 lletres: U B U – N T U: una antiga paraula africana per designar humanitat - compartir, tenir en compte i estar en harmonia amb tota la creació.
Avui dia, amb aquest mot, es designa tota una moguda cívica que tendeix a promoure la cooperació entre individus, cultures i nacions d'arreu del planeta Terra.
Fins al punt que se'n constitueix tot un moviment social de grans proporcions: U b u n t u. Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil

Qui pensa que la pobresa es pot eradicar del món, té l'oportunitat de participar activament en la Marxa Blanca per la reforma de les institucions internacionals.

Una iniciativa de la societat civil que pretén ajuntar esforços encaminats a l'eradicació de la pobresa.
Si penses que la pobresa es pot eradicar, tens l'oportunitat d'omplir l'espai en blanc i dir-hi la teva en aquesta pàgina web!

Entra-hi a veure-ho! T'hi enganxaràs!

Manifestació a Palma, a favor de l'autodeterminació del Sàhara Occidental

nurukundo2005 | 02 Setembre, 2005 16:20

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears convoca i convida a una Manifestació per l’autodeterminació del Sàhara Occidental.
El lloc de concentració és la Plaça d’Espanya de Palma. Divendres, dia 2 de setembre de 2005. A les 19 hores.

Tothom sap que, després d’haver transcorregut 30 anys, el conflicte sahrauí es troba a l’actualitat en un dels moments més sagnants.
Per molts de motius. Entre d’altres, per l’increment de la repressió marroquina, coincident amb el ‘pasteleig’ de la diplomàcia espanyola que sembla voler mantenir l’equilibri impossible, i que no gosa fer tombar la balança cap a la defensa clara i explícita, favorable a la celebració del referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí, d’acord amb múltiples i incomplertes resolucions de Nacions Unides.

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí convida la ciutadania a unir-se en aquesta lluita legítima per la dignitat i la llibertat del poble sahrauí, alguns infants del qual romanen aquí, entre nosaltres, allotjats a l’interior de famílies mallorquines que han volgut acollir-los com de costum, des de fa anys.

Amb una participació nombrosa, de gent arribada de barriades diverses de Ciutat i també de la Part Forana de Mallorca, la manifestació recorre el carrer dels Oms, la Rambla, el Born i fa la primera aturada davant la Delegació del Govern espanyol a les Illes Balears.

Seguint els membres que porten la pancarta capdavantera, la manifestació segueix cap a la seu del Parlament de les Illes Balears, davant la porta principal del qual es realitza la segona aturada.

Prosegueix la manifestació cap a la plaça de Cort, realitzant-hi la tercera aturada baix de la balconada principal de la Sala, a les mateixes portes de l'Ajuntament de Palma (darrera les vidrieres de la planta superior, s'hi pot besllumar la figura de la senyora batlessa que pega una ullada a la manifestació).

Finalment, la manifestació es dirigeix cap al final del trajecte, la plaça Major, on, des de l'escenari que s'hi ha muntat, s'adrecen unes paraules a la concurrència i es reclama una major atenció institucional i política a la situació que pateix el poble sahrauì en aquests darrers trenta anys.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb