nubulaya

Fent part de la ciutadania d'un país que sura enmig d'una Mar Mediterrània que uneix dues voreres continentals. A càrrec de: www.cecili.cat

MallorcaMón, un festival de música singular

nurukundo2005 | 26 Juliol, 2005 11:06 | facebook.com google.com

El cantant senegalès Youssou N’Dour, passada la mitjanit de dilluns 25 de juliol, conclou el concert organitzat a la Plaça de Toros de Palma, MallorcaMón, després de les actuacions del grup musical principatí Els Pets, el grup mallorquí Al Mayurqa, els Caparrots d’Estiu, els Caparrots de Mallorca per la Llengua, els Grallers de sa Factoria de So, dimonis i xeremiers...

Milers de persones es fan presents a la Plaça de Toros de Palma, en un acte reivindicatiu de l’ús de la llengua catalana arreu dels Països Catalans.

La iniciativa, que és promoguda per l’Obra Cultural Balear, i Joves de Mallorca per la Llengua, rep el suport de nombroses entitats, associacions i organitzacions d’índole tan diversa com Amnistia Internacional, l'organització sindical CGT-Balears, la plataforma ciutadana Parc de les Vies, la plataforma humanitària Pobresa Zero, l'organització juvenil JEN-PSM, etc.

L’assistència tan nombrosa de ciutadanes i ciutadans senegalesos, en un acte multitudinari d’aquestes característiques, en fa veure la importància.
També la necessitat de posar a l’abast de la gent que arriba a Mallorca, les eines que necessiten per aprendre la llengua catalana, pròpia de l’illa, i per afavorir-ne l’ús.

L’estímul que hi produeix el fet de veure que no pocs senegalesos i senegaleses empren el català com a llengua de comunicació normal, fa besllumar un futur millor per a la nostra llengua i, de rebot, per al nostre país: Mallorca, les Illes Balears i Pitiüses, el conjunt dels Països Catalans.

Fent Carrerany convida a anar a Maria de la Salut

nurukundo2005 | 17 Juliol, 2005 08:33 | facebook.com google.com

L’Associació Cultural Fent Carrerany de Maria de la Salut, acull els dies 14,15 i 16 de juliol l’Associació Cultural Aire Nou de Bao (Catalunya Nord), en un intercanvi d’experiències entre entitats que coincideixen en la seva feina de dinamització cultural a la seva localitat respectiva i de defensa de la cultura comuna.

El centenar de membres d’aquesta entitat nord-catalansa de Bao, són acollits els tres dies a cases particulars del poble i poden conèixer de prop persones, territori i maneres de viure de gent separada per fronteres d’estat i per la mar, però que comparteixen amb ells, llengua i identitat.
Divendres dia 15 fan una actuació castellera a Petra juntament amb els Al•lots de Llevant.

Dissabte dia 16 fan una actuació castellera a la plaça de Maria, amb la seva Colla de Grallers i Castellers del Riberal, juntament amb els Castellers de Mallorca, participen en una tremponada popular i seguidament fan un correfoc pels carrers i plaça amb la seva Colla de Diables, Bruixes i Sorollosos del Riberal, com a forma d’agraïment a l’acollida que se’ls fa.

Aquest intercanvi entre les dues entitats és un element força enriquidor de les relacions cíviques que s'estableixen entre dues viles dels Països Catalans que, a més de compartir trets culturals comuns, també aspiren a conformar realitats socials i polítiques comunes dins l'Europa del segle XXI.

És la grata notícia que ens arriba, gràcies a la informació tramesa per la revista de la Part Forana de Mallorca Fent Carrerany.

Es mereixen la presència d'una gran gentada que desitja prendre part en aquestes les activitats programades a la vila de Maria de la Salut, durant tots aquests tres dies del mes de juliol.

Dues paradetes singulars, muntades al carrer de Sant Miquel, a Palma

nurukundo2005 | 09 Juliol, 2005 11:09 | facebook.com google.com

Dissabte, el matí d'un mes tan estiuenc com el juliol, el carrer de Sant Miquel, a Palma, s'omple de gent que hi transita, passa a veure'n els mostradors de les botigues, s'entreté a mirar quadres de pintors o a escoltar música de cantaires o instrumentistes, entra a comprar rebaixes, etc.
Dues paradetes singulars han estat muntades aquest dissabte:

L'una està preparada i muntada per la gent d'ATTAC.
Intenta fer veure que la reunió del G-8, que mantenen els governants dels vuit països més rics del planeta, i les polítiques que s'hi impulsen no afavoreixen gens ni mica la majoria dels països.
Serveixen més tost per xuclar encara molt més cruament el països més empobrits de la terra.

Tot i les promeses, fetes a bombo i platerets, d'altres enganyoses, minses i poc humanitàries ajudes.

L'altra està preparada i muntada per l'activa i dinàmica Plataforma pel Parc de les Vies.
Al costat de la paradeta habitual, posa en escena un senzill però molt il·lustratiu espectacle.
S'hi fa befa d'actuacions municipals que als ulls de tothom estan renyides amb el sentit comú.
Reclamen allò que tothom vol i desitja: un increment de les zones boscoses urbanes que revitalitzin la ciutat i una minva de la presència de vehicles motoritzats que tant la contaminen.

Una i altra paradeta duen a pensar en aquell grapat de pedres davídiques, petitones... Esdevenen capaces de fer tombar i caure gegantins goliats... Tanmateix ho aconsegueixenn... I és així com, realment, fan història.

Realment, amb aquesta acció teatral de carrer, feta davant l'esglèssia de Sant Miquel, a Palma, aquests membres de la Plataforma pel Parc de les Vies encerten a representar un miniespectacle on es demostra la seva capacitat de transformar els projectes negres, contaminants i perillosos que pretén l’Ajuntament de Palma en iniciatives netes i saludables que desitja i necessita la ciutadania.

 (Segueix)

El Patronat de la Fundació Maria Ferret, a Mallorca

nurukundo2005 | 03 Juliol, 2005 16:36 | facebook.com google.com

La Fundació Maria Ferret té com a objecte i finalitat promoure activitats formatives, culturals i de lleure, dins la línia del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.
És una fundació que fa més de 10 anys que actua a Mallorca.

FMF

Ara compta amb un nou Patronat, integrat per una quinzena de persones que s'han reunit recentment a la seu de la Fundació, situada al carrer Seminari 4, de Palma.

Entre molts d'altres assumptes que figuren a l'Ordre del dia de la convocatòria, se n'aproven els nous Estatuts que han de regir l'entitat d'acord amb la normativa vigent actualment; s'hi presenten i aproven els comptes anuals corresponents a l'any 2004; s'hi crea la Comissió executiva; s'hi defineixen les competències i funcions de la Direcció, etc.

S'hi exposen, observen i valoren els treballs que han estat presentats al Concurs el Ferreret, un concurs de dibuix per triar la imatge que n'ha d'indicar aquest àmbit d'actuació escolta i guia.
Se n'elegeix el dibuix guanyador.

També s'hi aproven una sèrie de convenis relatius a l'ús i gestió d'algunes de les finques que romanen a disposició de l'entitat, com són ara Gatamoix (Poble Nou), al terme municipal d'Alcúdia; S'Hort de Son Serra, a Son Serra de Marina, en el municipi de Santa Margalida; S'Alova, al barranc de Biniaraix, dins el terme municipal de Sóller; o sa Torrentera, al municipi de Sencelles.

Amb el Consell Insular de Mallorca, així mateix, s'aprova col·laborar en un pla de reducció, reutilització i reciclatge, en el marc del Pla sectorial de residus de l'illa de Mallorca, als Agrupaments del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca i a les finques de la Fundació Maria Ferret.

Entre d'altres convocatòries, s'hi presenta el VIII Concurs de Fotografia Fundació Maria Ferret corresponent a l'any 2005, amb l'objectiu de fomentar la creativitat i la participació d'escoltes i guies de Mallorca.
Se n'aproven les bases, amb el tema: Defensam la natura i protegim la vida.
S'estableix com a termini per a la presentació de treballs fins al 22 de setembre de 2005.
Consisteix en un primer premi dotat amb diploma, xec per valor de 120 € i la publicació com a portada de l'Agenda del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca del curs que ve.
Un segon premi, dotat amb diploma i xec per valor de 90 €.
I un tercer premi, infantil (fins a 12 anys), dotat amb diploma i xec per valor de 60 €.

S'hi convoca la 12a edició dels Premis anuals de la Fundació Maria Ferret, que són dos:
- el Premi Maria Ferret, destinat a premiar una persona que s'hagi distingit dins el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca per la seva dedicació i entrega a l'Escoltisme i el Guiatge mallorquí.
- el Premi Eladi Homs especialment dirigit a reconèixer una iniciativa, experiència o tasca de qualsevol col·lectiu escolta (unitats, equips de caps, agrupaments, branques, equips generals, etc.) i altres col·lectius que hagin destacat durant el curs 2004-2005.
Per a enguany es proposa que s'inclogui un reconeixement explícit i singular al matrimoni Homs-Ferret en el marc del 50è aniversari del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

Finalment, s'hi presenta Soca, la revista d'escoltisme i guiatge núm. 44, corresponent al mes de maig de 2005, on s'hi remarca la celebració dels 50 anys d'Escoltisme i Guiatge a Mallorca.

Un cop més, es constata que l'obra educadora iniciada a Mallorca l'any 1956 pel matrimoni Homs-Ferret no és flor d'un dia.
Continua ben viu, actiu i dinàmic, aquest Moviment Escolta i Guiatge que, com a Mallorca, també roman estès pertot arreu dels Països Catalans.
Milers de Guies i Escoltes s'han adherit a aquest Moviment i hi han treballat fort ferm durant aquest darrer mig segle.
La seva tasca, mantenguda avui dia per tota aquesta gentada que hi dedica temps i esforços, continua ben viva i vigent entre nosaltres.

L'Educació, la Fe, el País continuen orientant generacions mallorquines que es van obrint cada cop més, no solament a la realitat canviant illenca, sinó també a tot un món que viu marcat per un procés de globalització tan intens que requereix encara moltes més grans dosis d'aquells tres elements bàsics; sobretot en aquelles persones que pretenguin sobreviure-hi amb un mínim de dignitat!
Amb paraules extretes d'una altra Fundació semblant a aquesta: cal proposar-se l'educació integral d'infants i joves, a partir del treball i la vivència de l'espiritualitat i del compromís nacional.
Molt encertadament qualcú s'ha afanyat a dir que es tracta d'aprendre a viure i a conviure cívicament, com a creients, en el país que ja anam fent des de fa segles!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb